General Bodybuilding Discussion > Članci

SPORT I DIABETES

<< < (3/3)

tanatos:
BRAVO BRAVO I OPET BRAVO!!!!
Polomac, da mogu dao bi ti jos jednu zvezdicu  ;D

Polomac:

--- Citat: tanatos  April 25, 2008, 03:37:28 pre podne ---BRAVO BRAVO I OPET BRAVO!!!!
Polomac, da mogu dao bi ti jos jednu zvezdicu  ;D

--- Kraj citata ---
  :D    :D,hvala..Nadam se da da tvoj drug moze naci neku smernicu u ovom textu...

Polomac:
Evo jos nekih interesantnih stvari vezanih za ovu tematiku...
     Pitanje:
Molila bih Vas ako imate šemu za primanje insulina (koja su to mesta na telu) gde se najbolje resorbuje. Primam insulin 3 puta, imam oštećen vid i bilo mi je najlakše da se bodem u stomak. Sada je on pun čvorića i nema efekta, pa sam počela u noge. Rekli su mi da postoji neka šema kako pravilno da se rasporedi terapija ali u savetovalištu nemaju da mi daju

Odgovor:
Poštovana čitateljko,
Pre dvadesetak godina govorilo se da postoji 19 mogućnosti da se pogreši prilikom davanja insulina. Širokom upotrebom PEN terapije mogućnost da se pogreši znatno je smanjena i uglavnom se svodi na to da se koristi insulin koji se nekom prilikom zamrznuo ili se insulinska suspenzija ne meša dovoljno dugo ali greške prilikom davanja insulina i dalje su vrlo aktuelne. Još uvek možemo videti fotografije gde neki ‘’srećni ljudi’’ daju insulin jednom rukom. Ubod insulinskom iglom zaista više nije neka trauma. Te iglice su jako tanke, oštre i silikonom prevučene ali veštinu kod davanja insulina nikakva tehnika ne može da zameni.
Insulin se mora dati u potkožno masno tkivo. To znači da se pre uboda mora načiniti kožni nabor i u njega ubosti. Pravljenje kožnog nabora omogućava nam takođe da pipnemo deo tela u koji dajemo insulin i izbegnemo čvorove, ako ih imamo. Insulin dat u potkožno masno tkivo ima očekivano dejstvo. Ako ne napravimo kožni nabor, vrlo je moguće da insulin bude ubrizgan u mišić kada se znatno brže resorbuje (pa može izazvati hipoglikemiju) a znatno kraće traje (pa nekoliko sati posle uboda imamo hiperglikemiju). Insulin dat u potkožni lipodistrofični čvor, takođe, nema očekivanu kinetiku i resorbuje se znatno sporije. Uobičajena mesta za davanje insulina su prednji trbušni zid, prednja strana butina i zadnjica (vidi sliku u prilogu). Insulin se može davati i u potkožno masno tkivo nadlaktice i to je uobičajeno mesto davanja insulina u zdravstvenim ustanovama. Ali moramo znati, sami sebi ne možemo dati ovde insulin. Ne možemo napraviti kožni nabor. Davanje insulina bez kožnog nabora u ovaj deo tela najčešće dovodi do ubrizgavanja insulina u mišić sa svim negativnim efektima ovog postupka.
Prema tome insulin možete neko vreme davati u butinu ili zadnjicu (u pažljivo uhvaćen kožni nabor, jasno odvojen od mišića ispod njega) ili možete zamoliti nekoga od ukućana da vam insulin daje u nadlakticu. Kad se lipodistrofični čvorići izgube, možete opet davati insulin u prednji trbušni zid.
Link koji vam dajem je na Web site-u kompanije NovoNordisk, kao i uputstvo u PDF formatu. ali princip davanja važi za sve vrste insulina
www.novonordisk.co.yu/media/ubadanje.pdf
http://www.novonordisk.co.yu/media/ubadanje.pdf
Prim dr Miodrag Đorđević
Pitanje:
Dobar dan,
Interesuje me da li bi trebalo da unosim naknadno Hrom u organizam posto sam čula da se on ne unosi preko hrane u dovoljnim količinama a da pospešuje oslobađanje insulina?
Unapred puno zahvalna!
Ivana

Odgovor:
Draga Ivana,
Hrom spada u grupu elemenata u tragovima i neophodan je za normalni metabolizam ugljenih hidrata. Međutim uloga hroma u pobspešivanju metabolizma glukoze u tipu 2 dijabetesa još uvek je kontraverzna a klinička ispitivanja ne daju konzistentne rezultate. Nekoliko sistematskih revijskih članaka objavljeno je poslednjih godina kao i jedna meta analiza i sve su došle do zaključka kako nema dokaza da davanje preparata hroma ima neki povoljan efekata kod osoba sa ili bez dijabetesa. Ipak nisu dokazani nikakvi neželjeni efekti od uzimanja preparat hroma. Kad je paramedicina u pitanju uvek je važnije verovanje da će nešto pomoći nego oslanjanje na medicinske dokaze. Preparati hroma nisu preparati od kojih se mogu očekivati neki dramatični efekti ali kako ništa ne škode, dok se ne dokaže da su sasvim neefikasni, ko voli može ih bez straha uzimati.

Prim dr Miodrag Đorđević
     Pitanje:
Dobar dan,
dijabetičar sam od juna 2005. godine, 1986. sam godište.
Terapija mi je:
doručak:12i.j. Novorapid
ručak: 14i.j .Novorapid
večera : 10i.j Novorapid
noćni: 18i.j. Levemir
Poslednji HbA1C 6,5%.

Htela bih da krenem da idem na aerobik, pa me interesuje kako bi trebalo da se ponašam da ne bi došlo do nekih problema oko pada šećera, da li bi trebalo da korigujem doze insulina ili možda pojačam ishranu, ako možete da me malo posavetujete!
Unapred zahvalna!
Ivana

Odgovor:
Draga Ivana,
Zadovoljstvo mi je što ste tako dobro regulisani a za svaku pohvalu je i vaša želja da se bavite fizičkom aktivnošću. Aerobik je jako dobar izbor mada neki moji pacijenti, pogotovu muški idu i u teretanu. Ja mogu da vam objasnim principe a korekcija doze određuje se po principu pogotka i pogreške. Pojačana fizička aktivnost olakšava difuziju glukoze u ćeliju i tada je potrebna manja doza insulina. Primer su fizički radnici koji imaju manju dozu kad rade nego vikendom. Inače, fizička aktivnost tipa aerobika koja obično traje oko 1 sat dovodi do toga da treba korigovati dozu koja joj prethodi i ponekad dozu koja joj sledi. Gotovo nikada ne treba korigovati noćnu dozu bazalnog insulina (mada i nju nekad treba prokontrolisati za svaki slučaj).
Ako vežbate popodne, smanjite dozu za ručak za 4 jedinice a za večeru za 2 pa proverite glikemije (pre vežbanja, posle vežbanja, pre večere, posle večere i pre spavanja) i procenite da li je korekcija doze dobra.
Ako vežbate uveče, smanjite dozu za večeru za 4 jedinice i užinajte posle vežbanja (noćni obroci nisu uobičajeni kad neko uzima 4 doze insulina ali ovo je način da izbegnete hipoglikemiju pred spavanje.
Inače pre nego što počnete sa vežbanjem, proverite kakva vam je glikemija posle večere. Levemir insulin je dugodelujući ali mu u principu za večeru opada dejstvo pa je doza Novorapida pred večeru obično slična kao za ručak.

Prim dr Miodrag Đorđević
Pitanje:
Poštovani
Na vašem sajtu sam našla sledeći tekst - Mogućnost lečenja gojaznosti Metfominom -.
Relativno sam zdrava, s normalnim vrijednostima holesterola, šećera u krvi i trigiceridima. Tjelesna težina je 75 kg, a visina 170 cm, BMI - 25,9. Zainteresovana sam za liječenje ovom metodom o kojoj ste pisali, pa me interesuje kakav bi bio tretman u mom slučaju.
Pozdrav, S.P. (ime poznato uredniku)

Odgovor:
Draga čitateljko,
Metformin je prvenstveno lek za lečenje dijabetesa. Posle dugogodišnjeg osporavanja metformin je postao lek prvog izbora za lečenje kako gojaznih tako i vitkih osoba sa dijabetesom (konsenzus ADA i EASD). 2002. godine u New England Journal of Medicine objavljen je članak u kome je ispitivana mogućnost prevencije dijabetesa i meformin je imao efikasnost od oko 38% (fizička aktivnost i korekcija ishrane 58%) što je dovelo do ideje da se ovaj lek preventivno koristi kod osoba sa metaboličkim sindromom. Istaživanja u kojima je metformin korišćen kod osoba koje nemaju dijabetes ali imaju metabolički sindrom pokazala su redukciju telesne težine u grupama koje uzimaju metformin. Ipak metaanalize (koje imaju svoja značajna ograničenja) nisu potvrdile taj utisak i nisu podržale korišćenje metformina kao leka protiv gojaznosti. Interesantno je da studije koje su ispitivale dejstvo metformina kod PCO sindroma (sindrom policističnih jajnika), oboljenja koje je posledica insulinske rezistencije, pokazuju doznu zavisnost gubitka telesne težine kod lečenih osoba. Grupa koja je uzimala 1500 mg/dan u proseku je izgubila oko 1,5 kg a grupa koje je lečena dozom od 2550 mg/dan izgubila je u proseku 3,6 kg.
Meformin nije registrovan kao lek za lečenje gojaznosti mada mnoga istraživanja pokazuju da kod osoba sa dijabetesom ili olakšava smanjenje telesne težine ili bar ne dovodi do povećanja, kao što je to slučaj sa ostalim uobičajenim vrstama lekova za dijabetes.
Trenutno postoje tri registrovana leka, sibutramin, olristat i rimonabat i obećavam da uskoro postavim na sajt tekst o farmakološkoj terapiji gojaznosti.
Ipak, moram napomenuti da je redukcija kalorijskog unosa i redovna fizička aktivnost nešto što se nikako ne može preskočiti i izbeći.
Vaš BMI zaista spada u grupu povišene telesne težine ali što se zdravlja tiče trenutno se veća pažnja usmerava na rasporedu masnog tkiva i obimu struka. Ako je masno tkivo na bokovima to je samo estetski a ne i zdravstveni problem.
Što se doze metformina tiče, kod osoba sa dijabetesom počinje se malim dozama od 500 mg/dan (neke osobe dobijaju bolove u trbuhu i učestale retke stolice) pa se postepeno povećava do doze od 2g/dan ili 2550 mg/dan. Veće doze povećavaju neželjene efekte a ne povećavaju dejstvo.
Da rezimiram, korišćenje metformina u lečenju gojaznosti još uvek je anegdotsko i nemojte bez konsultacije sa doktorom započinjati ovu terapiju. Olristat je u Americi registrovan u duplo manjoj dozi (50 mg) nego u Evropi i prodaje se u samoposlugama pa ako ne želite lekarsku pomoć možete probati sa tom dozom posle svakog obroka.

Prim mr sc dr Miodrag Đorđević              

tanatos:
vrh!!! Odstampao sam mu pa neka se snalazi. A i ja ga citam evo po drugi put, cisto da znam, nije na odmet. Hvala ti puno!!!

Polomac:
 Insulin pill could replace injections for diabetes      
Written by University of Texas at Austin   
Thursday, 01 May 2008
Insulin pills to replace the injections necessary for those suffering from diabetes appear closer to reality through new research by chemical and biomedical engineers at The University of Texas at Austin.

The breakthrough addresses the problem of pills surviving stomach acids to later deposit their contents in the opposing alkaline environment of the small intestine. The chemical answer: place the insulin in a polymer hydrogel sensitive to these changes in pH levels, according to Dr. Nicholas Peppas, professor of biomedical engineering, chemical engineering and pharmaceutics at the university.

His newly developed gel can quickly transport insulin through stomach acids and then actually linger in the small intestine where insulin needs to be ingested.

When the insulin travels through the stomach's acids, the insulin-loaded gel expands and protects its precious contents. After safe passage to the small intestine's alkaline surroundings, the pill not only shrinks and releases insulin, but attaches to the intestinal wall so its contents releases for the extended period necessary to maintain consistently healthy blood sugar levels.

Peppas, a National Academy of Engineering member who has spent the past 10 years studying this problem, revealed his discovery in the April 14 issue of the American Chemical Society's monthly peer-reviewed journal, Biomacromolecules.

According to the American Diabetes Association, 20.8 million children and adults in the country, or 7 percent of the population, have diabetes and the number continues to rise.

Previous work by Peppas had demonstrated the effectiveness of the hydrogel barrier of molecules methylacrylic acid and polyethylene glycol (PEG) linked to form a porous polymer network and securely hold insulin inside. But once the insulin safely arrived at its destination, it passed too quickly from the small intestine to provide sufficient insulin into the bloodstream.

Peppas' addition of a form of the popular health food, wheat germ agglutinin, converted the hydrogel's stealth quality among stomach acids into a lingering characteristic among the higher pH alkaline intestine.

"We successfully increased the hydrogel's ability to attach to the upper intestinal tract for 10 hours," Peppas said. "In that time, most insulin that is released hopefully would pass into the intestinal wall and go into the blood."

Peppas has a patent pending on the work.

Source: University of Texas at Austin

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju