Mart 28, 2024, 06:09:06 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.040 poruka u 18.747 tema - 20.945 članova - Poslednji član: Fredgor
X3MShop banner

Autor Tema: GENETIKA i BODIBILDING  (Pročitano 1116 puta)

Van mreže Pedja_Petrovic

  • Admin
  • Super-heavyweight Member
  • ********
  • Poruke: 45.290
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
GENETIKA i BODIBILDING
« poslato: Oktobar 23, 2018, 04:41:39 posle podne »
ZNAČAJ GENETIKE ZA PROFESIONALNO BAVLJENJE BODIBILDINGOM

Trojici legendarnih takmičara postavljeno je pitanje o značaju genetike za takmičarski bodibilding, sa posebnim akcentom na dilemu da li profesionalci apsolutno moraju biti genetski bogovi, ili naporan rad i jaka volja mogu ipak pobediti dobru genetiku.

Shawn Ray:
„Verujem da je mnogima poznato da je dobra genetika blagoslov koji može biti pravi „vetar u leđa“ mnogim profesionalnim sportistima. Ipak, tvrdim da dobra genetika sama ne može značiti sigurnu pobedu u bilo kom takmičenju. Pored dobrih gena, pojedinac mora uložiti veliki trud i rad a blagoslov superiorne DNK će samo dobro odgovoriti na napor pojedinca. Među takmičarima, ali i fanovima, široko je rasprostranjeno mišljenje da takmičari kojima je podarena odlična genetika nisu veliki radnici u teretani, najviše iz razloga što se na njima relativno lako može primetiti napredak usled treniranja, posebno u odnosu na one sportiste koji se ne mogu pohvaliti tako dobrim genima.

Primera radi, Flex Wheeler se i danas smatra možda jednim od takmičara sa najboljom genetikom ikada, rame uz rame sa legendama poput Sergio Oliva. Flex slično kao i Sergio ima uske i male zglobove, a veoma lepe konture mišića. Ipak, ono što je važilo za Flexa dok se takmičio jeste da nije bio preveliki radnik u teretani, za razliku od Sergia. I pored toga, uzimao je mnoge titule kada je izlazio na takmičenja. Ukratko, mnogi danas tvrde da su silne Flexove pobede rezultat njegove sjajne genetike na prvom mestu, a ne uloženog truda, rada i vremena. I sam Flex je više puta priznavao da žestoki treninzi nisu njegova omiljena aktivnost, dok su sa druge strane mnogi konkurenti smatrali da nikada neće moći trenirati dovoljno naporno da pobede nekoga kao što je Flex.

 Sa druge strane, Sergio je bio jedan od najvećih hardkor vežbača u svoje vreme. Njegove tri titule na „Mr. Olympia“ jasno svedoče o kvalitetu njegovog rada. Sve ovo dakle nameće pitanje kako „prosečni“ takmičari mogu biti konkurencija genetskim bogovima i imati manje-više realne šanse da očekuju pobedu. ..

NASTAVAK teksta, procitajte na nasem BLOGU, klikom na link ispod:

https://wwwogistra-nutrition-shop.blogspot.com/2015/11/genetika-i-bodibilding.html?fbclid=IwAR1a6g2j8MVuNP3G5g9umou0H61-7Zmf58I-6N8ISvKz1MpjYOh2Ecptk_U