Ostali sportovi > Powerlifting/Strongman
Mrtvo dizanje-ako radite radite ga kako treba
aragorn:
Evo i primera najboljih liftera u mrtvom dizanju......
Prvo naravno najbolji Andy Bolton...1003 funti i naravno svetski rek...
http://www.youtube.com/watch?v=hTzKX2g5WM0
Pa onda opet Andy i skoro rekord od 1016 funti
http://www.youtube.com/watch?v=dKlentk2H_o
Onda second best Benedikt Magnuson.....971 funta.....tadasnji svetski rekord uz okrsaj sa Andy-em!!!
http://www.youtube.com/watch?v=OgQ2M1PDP3g
I treci p oredu KOnstantin Konstantinovs 430 kg....
http://www.youtube.com/watch?v=TK4UIxKIxtc
........
Milan J:
U praksi se desavaju par osnovnih gresaka na deadlift i ja cu prvo njih da navedem a pa onda da objasnim tehniku.
Najveca greska je dizati teg tako da se teg udaljava od najkrace putanje do vertikalnog polozaja. Ako pogledamo nultu tacku kada je teg na tlu i tacku kada je teg podignut u uspravnom polozaju (zakljucan), linija koja ih spaja treba da je skoro sasvim prava i vertikalna. Desava se da je teg desetak cm od potkolenica i kada pocne da se dize tako udaljen, mnogo je teze nego da je skroz uz noge jer dobija na momentu (stvara se poluga). Najbolji nacin da se to spreci je da se zauzme polozaj u nultoj tacki sa ramenima iznad i blago iza tega. Dakle ruke su vertikalne a ne pod uglom.
Druga greska je sto mnogi bilderi koji predju u powerlifting i dalje imaju jake bicepse i probaju da vuku teg i ledjima a bigami i bicepsima. Tako je Oly Thompson iskidao biceps. Dakle za deadlift zaboravi da imas biceps. Ruke opustene. Samo stisak sipke.
Treca greska je sto lifteri probaju da drze teg kao gas na motoru. I kada pocinju da dizu teg se odmotava. Sto njima lici kao da gube hvat, jer se nesto desava sa sipkom. U stvari samo se menja ugao sake u odnosu na podlakticu i sipka malo struze dlanove.
Kada se otklone ove tri greskice vec ste na vise nego na pola puta ka ispravnoj tehnici za deadlift.
Ja sam najvise gresio, zbog mojih jakih trapezijusa, sto sam ih drzao stegnute prilikom deadlifta. Pogresno. Sa stegnutim trapezima moram da podignem sipku par santimetara vise. Dakle drzati ramena sto nize, trapezijusi opusteni. Takodje moze da se ukrade neki santimetar ako su ledja u gornjem delu povijena na dole i unutra (kao banana). To se kompenzuje u gornjoj fazi jakim ledjima. Obrati paznju na razliku u visini u nultom polozaju opusten trapez i kifla oblik ledja i, s druge strane nategnut trapez i izbacene grudi. Znam da zvuci kompletno suprotno od onoga sto su vas ucili u teretanama.
Hvat: jaca ruka podhvat a slabija nadhvat. Na taj nacin se sipka ne odmotava u obema rukama na istu stranu.
Dobro je da se stavi neki magnezijum na ruke da se ne klizaju i neki puder na butine da se klizaju.
Sipka treba da ima kontakt sa nogama i butinom sve vreme (imam stotine oziljaka na potkolenicama od toga).
Postoje dva osnovna stava za deadlift. Klasican i sumo. Treba istrazivati i videti kome koji stav lezi. To je krajnje individualno a i menja se vremenom Kroz napredak i jacanje pojedinih delova tela.
Ranije sam imao veoma veliki problem sa hvatom. Pored raznih vezbi za jacanje hvata (da ne objasnjavam sada) dobro je koristiti "dizacki katanac" ili "hook grip". Kod takvog hvata kaziprstom i srednjim prstom se obuhvati i palac i sipka. Vrlo je bolno prvih par godina (ali sta ne boli u powerliftingu?).
Disanje: u principu za vece ljude treba manje ispuniti pluca pre pocetka dizanja. Ja sam praktikovao da zadrzim 50% vazduha pre dizanja.
Sada kako sve zajedno izgleda iz mog ugla:
Nanosim bebi puder na butine i cevanice u sedecem polozaju sa ispruzenim nogama. Razmazujem podlakticama pazeci da slucajno ne dodirnem puder hvatnom povrsinom. Ustajem stezem kais za rupu labavije nego za cucanj. Zadnji deo kaisa par santimetra podignut. Nanosim magnezijum na dlanove i na svaki prst posebno. Prilazim sipki (bez patika na nogama da bi bio nizi) i dodirujem potkolenicam asipki. Noge su mi 25 cm razmaknute, jer sam pronasao da taj stav najbolje radi za mene. Disem duboko i iskljucujem celu okolinu iz moje percepcije. Ostajem potpuno sam sa tegom, leva ruke nadhvat, desna podhvat, po 5 cm od nogu. Jos malo koncentracije i disanja. Naginjem se nazad, drzeci se za sipku probam da dovedem ramena 20 cm nazad da dodju iznad sipke. SADA! Ne sporo, ali ne i na cim dizemsve vreme uz noge. Ledja kifla ali stegnuta. Nema pustanja. Teg ide polako na gore. Po novim pravilima je dozvoljena nestabilnost, da zakoracis, ali treba da zakljucas u vertikalnom polozaju. nije tacno da treba da izbacis grudi i da se izvijes unazad. Samo da si vertikalan. I nikad (na takmicenju) ne baciti teg. Uvek ispratiti do dole.
kicafaca:
Radio sam mrtvo slicno kao sto kaze lik u poslednjem postu, a onda mi je drugar sto radi mrtvo sa barem 250 kg rekao da probam da radim mrtvo iz cucnja i da mi ledja u pocetnom polozaju budu pod sto vecim uglom u odnosu na pod. Ne samo sto se osecam sigurnije dok ovako radim, nego kontam da cu bolje i brze napredovati sa ovakvom tehnikom. Barem je to moj nekakav utisak za ovih mesec dana otkad sam poceo da radim ovako 8)
triton:
Ti si me sa ovim zarazio pre par godina. Pre par meseci mrtvak 230, cucanj 230, benc 190 ;D.
Pozdrav
Ted Arcidi:
odlicni rezultati,svaka cast
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju