Ostalo > Offtopic

Psi

<< < (224/253) > >>

etaoin:

--- Citat: legendArni  Septembar 30, 2010, 01:50:49 posle podne ---
--- Citat: sleepy  Septembar 30, 2010, 01:16:42 posle podne ---ocigledno se ne razumes u rad kad mislis samo na NO, Rota...i kada mozes da vezujes odredjene rase samo za borbe

informisi se malo sta je iron dog i sta sve psi mogu da rade..

policija koristi razlicite pasmine sa razlictiim namenama, vojska isto...a i privatne sluzbe obezbedjenja ;)

a evo kako to APBT moze da bude sluzbeni pas :)

--- Kraj citata ---
velicas tog pit bula ko da je mesija, i nisi mi odgovorio na pitanje.... Kazem, To im je pre bila namena, znac pravi predstavnik APBT rase je borbeni pas.  Mogu oni da se utreniraju, ali bas zbog prvobitne namene to je duplo tezi posao nego utrenirati NO ili rota. NIsu oni bez razloga br1 sluzbeni psi. Znaci ne kazem da je nemoguce..

--- Citat: sleepy  Septembar 29, 2010, 11:32:01 posle podne ---Pa ko prica o lepoti? Ako hoces lepog psa uzmi nesto izlozbeno. Ako hoces funkcionalnog psa imas par izbora - AB, APBT, Bandog, Presa, Sarac

--- Kraj citata ---
Ovde si ti rekao da je samo ovih par rasa funkcionalno, sto je cista glupost, ali ok tvoje misljenje.  Ja sam te samo ispravio.

--- Kraj citata ---

Ocigledno je da nikad nisi video Pita kako radi ruka ili kao bodigard psa.Rot i Nemacki Ovcar su sve manje sluzbeni psi,trenutno je broj jedan Malinoa i KNPV psi.Sto se tice dresure opet se vidi da nisi radio sa pitom.Ti psi su fantasticni za svaku obuku jer svog vlasnika gledaju kao Boga i rade sve ono sto njega cini srecnim.U Malinoi koja je trenutno najzastupljeniji sluzbeni pas postoje linije u koji je ubacivan pit,upravo zbog zelje za radom i vodljivosti.

BuKi_pit:
setaj to kuce kad se navikne na povodac svaki dan,vrlo je bitno da se razvija pravilno jos od malena,ali kazem SETAJ nemoj kad malo poraste da ga radis na treadmil traku puno moze po malo da trckara(ili neke vuce tereta i ostali CRAP,to nije dobro,cak i ono sto svi snimaju i pustaju da paszagrize nesto i visi do inemoglosti,najbolji nacin da mu sjebes vilicu i zube:to se radi na  drugi nacin ali ti to nije ni bitno),ali napominjem da je setnja za njih osnovna stvar kao za bildera recimo bench,i ishrana:kad napuni 5-6meseci treba da ga hranis 2 x dnevno,a posle godinu dana jede 1x dnevno , obicno posle setnje... to ti je otprilike to nikakva filozofija itajne tu ne postoje PIT je pas kao i svaki drugi :)

Mada kazes da drzis 3 god vec, onda ti nisu potrebni saveti sigurno vec sam sve znas,nije to nikakva matematika
[/quote]
hvala na savjetima ;)
imam iskustva sa psima a pogotov sa pitovima ;)

legendArni:

--- Citat ---Sto se tice toga da ga je teze trenirati to je obicna glupost...nego je ustanovljeno misljenje posto dreseri ne znaju da rade sa pitovima.

--- Kraj citata ---
Pa ko onda, ako dreseri ne znaju, ko to zna da radi sa pitovima? Hoces reci da se razlikuje rad sa pitom i rad sa ostalim psima? Lepo sam rekao na kraju ce ispasti pit mesija/

--- Citat ---Pit nije mesija...ali je najbolji radni pas na svetu.

--- Kraj citata ---
Mozda fizicki, zato sto je mali i agilan, ali on psihicki nije pas za to. Pa sto onda ljudi pre koriste druge rase kao npr. NO i malinoe za sluzbene pse?

--- Citat ---Nije dobar za izlozbe...nije najbrzi na agilitiju...dobar je za iron dog, lov, odbranu i napad...al je los cuvar.

--- Kraj citata ---
OK, znaci ti tvog psa izvodis na iron dog i u lov. I za to ti je funkcionalan. Dok ja mislim da sto je ruznog izgleda i los cuvar nije funkcionalan mojim ocekivanjima od psa.

--- Citat ---Ja sam rekao koje su rase danas funkcionalne. Rase koje se odgajaju da budu funkcionalne a ne izlozbeni manekeni koji ne mogu da cucnu. NO je pas kome su zadnje noge unistene, rotovima smiren temperament i debeli, dobermani plasljivi, malinoe suvise zivcane i suvise im luta paznja. Mogu ja ovako do sutra ne plasi se...ne pricam o psima na osnovu citanja po forumima vec na osnovu iskustva.

--- Kraj citata ---
A kako se to odgajaju mozes li mi reci? Kazi mi razliku odgoja pitova i ostalih rasa u danasnje vreme?

legendArni:

--- Citat ---Ti psi su fantasticni za svaku obuku jer svog vlasnika gledaju kao Boga i rade sve ono sto njega cini srecnim.U Malinoi koja je trenutno najzastupljeniji sluzbeni pas postoje linije u koji je ubacivan pit,upravo zbog zelje za radom i vodljivosti.

--- Kraj citata ---
::)
Da u pravu si. I inace ostali psi gledaju gazdu kao protivnika br1 koji je tu samo da ih muci i tuce. A pogotovo za malinou, pa da uparili pita i malinou i dobili istu malinou koji je od osobina uzeo samo radnu naviku pita...

etaoin:
Vec sam ti napisao da nisi radio sa pitom a kako izgleda,nisi radio ni sa jednim psom.Ja jesam i mogu iz svog iskustva a i iz iskustva drugih da kazem da je pit fantastican pas a to sto nije sluzbeni je malo kompleksnije pitanje pa cu i na to dati odgovor.

Kod sluzbenih pasa bitno je vise stvari.Bitno je da su ti psi inteligentni,jake i stabilne psihe,da lako uce,da se lako odrzavaju.I bas taj deo o odrzavanju je veoma bitan.Pas koji fantasticno radi prve dve stvari je veliki snaucer ali zbog njegove dlake vrlo tezak za odrzavanje te se ne koristi,isto kao i Crni Ruski Terijer koji je upravo nastao da bi bio ultimativni sluzbeni pas ali dlaka mu je takva da je izuzetno teska za odrzavanje.Americki Buldog isto je pas za svako postovanje,daleko vecih atletskih mogucnosti od Malinoe ali kratka dlaka je ogroman problem zimi...Mogu ovako da nastavim ali mislim da sam objasnio sustinu.

Da se osvrnem na tvoju opasku kako drugi psi gledaju vlasnike drugacije.Nigde to nisam napisao ali usled tvog nedostatka argumenata hvatas se za slamku.Da si radio sa pitom,kao sto nisi,video bi da taj pas je jedino srecan kad je sa vlasnikom i kad radi i bas ti razlozi pored atletskih mogucnosti ga cini all round psom.Sto se tice pita u Malinoi,to se radilo samo da bi pas postao vodljiviji jer je malinao hiperaktivna i jos jace zelje za radom.Takvi psi su bili korisceni samo u F1 generaciji,posle 5 kolena nije mogao da se primeti uticaj pita(izgled) sem npr jacih obraza i manjih usiju.To je danas taboo tema medju uzgajivacima ali ne vidim razlog zbog cega.Takodje sam spomenuo KNPV pse i organizaciju,oni imaju svoje linije ovcara u koje su ubacivani moloso,terijeri i ovcari,sve u cilju dobijanja sto boljeg psa i oni to ne kriju.

Sledeci put nemoj ici djonom jer ako nesto ne znas,mozes lepo da kazes i pitas i dobices isti takav odgovor.Budi pozdravljen.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju