April 24, 2024, 08:02:43 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.097 poruka u 18.751 tema - 20.949 članova - Poslednji član: JankoStev
X3MShop banner

Autor Tema: Infekcije urinarnog trakta i kako smanjiti rizik  (Pročitano 14450 puta)

Van mreže Tanja U.

  • Lepotica
  • Heavyweight Member
  • *****
  • Poruke: 1.696
Infekcije urinarnog trakta i kako smanjiti rizik
« poslato: Avgust 13, 2008, 05:03:14 posle podne »
INFEKCIJE URINARNOG TRAKTA

Malo je žena koje bar jednom u životu nisu prebolovale upalu mokraćnih kanala, prepoznatljivu po učestalom mokrenju, najčešće izuzetno neprijatnom i bolnom.
Obzirom da je urinarna infekcija upala bilo kojeg dela urinarnog trakta, pojavljuje se kad mikroorganizmi, najčešće bakterije, iz probavnog sistema, doputuju kroz mokraćnu cijev u urinarni trakt, te se počnu množiti.
Mnogi urinarnom infekcijom smatraju samo infekciju mokraćnog mehura, ali bakterije mogu napasti bilo koji deo urinarnog trakta: bubrege, mokraćovode, mokraćni mehur, mokraćnu cev.
Žene su i inače podložnije urinarnim infekcijama, jer je ženska mokraćna cev relativno kratka, te je njen otvor puno bliži anusu i vagini, što omogućuje bakterijama brzi dolazak do mokraćnog mehura.
U najvećem broju slučajeva infekcije, uzročnik je bakterija Escherichia coli, koja normalno živi u debelom crevu.
Kod zdravih žena, vagina je kolonizovana laktobacilima, mikroorganizmima koji održavaju visoku kiselost (nizak pH) što je za ostale bakterije nepovoljno. Kad se broj laktobacila smanji, povećava se pH, a time i opasnost od infekcije. Međutim, do infekcije ne dolazi svaki put kada bakterije dospu u mehur. U najvećem broju slučajeva bakterije najpre počnu rasti u mokraćnoj cevi i često se presele na mokraćni mehur, uzrokujući infekciju mehura ili cystitis.
Ako se upala ne leči odmah, bakterije mogu putovati uzlazno kroz mokraćovode i inficirati bubreg, što postaje već ozbiljna bolest koja može dovesti do preuranjenog poroda kod trudnica i drugih komplikacija.

Simptomi koji ukazuju na pojavu urinarne infekcije mogu varirati od lagano iritirajućih do jako bolnih, i mogu se razlikovati od žene do žene.
Najčešći su: učestalo mokrenje, neprijatno peckanje i osećaj pritiska prilikom mokrenja, bolno mokrenje malih količina urina, cesta nekontrolisana i neodgodiva potreba za mokrenjem, potreba za mokrenjem noću, promenjena boja urina, ponekad prisustvo krvi u urinu, neugodan i jak miris urina....
Infekcija gornjeg dela urinarnog trakta, koja se razvija u bubregu, može imati dosta neprijatnije simptome, kao što su bolovi u donjem delu leđa ili sa strane, ispod rebara, povremeno jaka bol u stomaku, povićena temperatura (iznad 38 stepeni C), topla koža, crvenilo kože, izraženo znojenje i povraćanje, mučnina, malaksalost, bolno mokrenje, povećana ućestalost mokrenja i krv u urinu.
Upala bubrega je najčešća ozbiljna medicinska komplikacija, posebno tokom trudnoće, i može dovesti do preuranjenog poroda i drugih problema kao što je trajno oštećene bubrega.

Saveti za smanjenje rizika od upale:

- Kako bi se smanjio rizik od infekcije urinarnog trakta potrebno je piti puno vode, barem 8 čaša na dan, jer povećani unos tečnosti potiče često mokrenje kojiim se iz mehura ispiru bakterije.
- Nikada ne treba ignorisati potrebu za mokrenjem, nego mokriti čim se javi potreba, jer uzdržavanje od mokrenja duže vreme može omogućiti bakterijama da se razmnože.
- Rizik od upale može se smanjiti i konzumacijom nezaslađenih sokova od borovnice i brusnice, kao i redovnom konzumacijom vitamina C.
- Povećati unos jogurta
- Uvek je bolje tuširanje nego sedenje u kadi, a oni koji, ipak, vole da se kupaju u kadi, ne bi trebalo da u vodi sede duže od 30 minuta.
- Izbegavati penušave, uljne kupke i jake sapune
- Izbegavati intimne kupke, pudere i parfimisani toalet papir
- Genitalije prati spreda prema nazad
- Često menjati higijenske uloške
- Izbegavati korištenje tampona
- Izbegavati nošenje (pre)uskih pantalona
- Mokriti svaka 2 do 4 sata
- Mokriti pre i posle polnog odnosa
- Donji veš prati blagim deterdžentima
- Nositi pamučno donje rublje što je češće moguće, ili bar tokom noći
- Piti uvin čaj