April 19, 2021, 09:29:56 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
413.664 poruka u 18.375 tema - 20.258 članova - Poslednji član: Nikolalaa
X3MShop banner

Autor Tema: Priming 101 - Priprema za ciklus  (Pročitano 156485 puta)

Van mreže Vladar

 • Admin
 • Super-heavyweight Member
 • ********
 • Poruke: 6.553
  • https://www.proteini.si/me/
Priming 101 - Priprema za ciklus
« poslato: Avgust 31, 2008, 01:08:48 posle podne »
Priming 101 - Priprema za ciklus


Vrlo često vježbači istražuju kako da bolje osmisle ciklus sa AAS-ima, kao i kako da urade pravilnu terapiju nakon ciklusa (PCT) kako bi ponovo napravili tranziciju na natural. Na žalost, mnogi zapostavljaju još jednu vrlo važnu komponentu koja je ključna za uspješan ciklus sa androgeno-anaboličkim steroidima - maksimiziranje terapije prije ciklusa, bolje poznatu kao Priming (priprema, prvi sloj… u daljem tekstu koristiću upravo engleski izraz Priming).


Šta je priming?

Priming je pripremna metoda korišćena da se tijelo što bolje spremi za start ciklusa sa AAS-ima. Cilj priming-a je povećati osjetljivost sistema na priliv androgenih komponenti, hrane i intezivnog treninga. Vrlo napredni bodybuilderi (pogotovo oni koji se takmiče) znaju kako tijelo može dobro odgovoriti nakon faze rada na skidanju masti - takav mišićni prirast je posebno vidljiv nakon takmičenja… sa ili bez upotrebe AAS.

Ukoliko se odradi na pravi način, priming će vas iznenaditi sa izuzetno brzim i dramatičnim rezultatima. Po mom mišljenju priming treba biti odrađen prije svakog ciklusa - bez obzira na ranije iskustvo korisnika sa AAS-ima. Zbog brzih rezultata, dužina ciklusa može da se skrati i tako omogući lakši povraćaj funkcija HPTA. Ovdje je osnovni princip stvoriti okruženje u kojem vaše tijelo odgovara jako dobro na uvećani broj kalorija, a vaš um dovesti u stanje gdje je spreman za težak trening.

---------------------------------------------
PRIMJEDBA - Marcus300:

"Priming otvara prozor za rast i stvara vrlo anabolično okruženje za vrlo brzi prirast mišićnog tkiva. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovaj proces važan - on će poboljšati svaki ciklus i donijeti veliki prirast koji će opstati, a biće osiguran sa ovim jednostavnim sistemom priminga (varijacije ugljenih hidrata prije ciklusa).

Takođe bih dodao da dok radite priming ne treba da budete previše teški prema svom tijelu i ne tražite potrebno okruženje za vaše tijelo na silu, već koristite jedan lagani i konstantni ciklus varijacije UH  kako se tijelo nebi u potpunosti izgladnjivalo - 3-5 dana niskog unosa UH i nakon toga 1 dan visokog unosa je neko generalno pravilo koje treba slijediti.

Kada se priming završi vaše tijelo je spremno da redirektuje sve što unesete pravo u mišćne ćelije, jer zbog samog priminga one su sposobne da se jako nadraže i sve se proslijeđuje u njih umjesto u masne ćelije, što znači da ako odradite priming neposredno prije nego što ciklus započne, uz intezivan trening sve je podređeno rastu novog mišćnog tkiva i rast započinje…

Sve se u prirodi događa u valovima, pa tako je i kod nas, bebe, tinejdžeri, vježbači svi rastu u valovima - mi ne možemo nastaviti rasti u dugom vremenskom periodu jer naša tijela jednostavno ne funkcionišu tako, bez obzira šta stavljamo u njih, tako da je vrlo važno da iskoristite tih prvih nekoliko nedjelja i otvoren prozor rasta, nakon priminga…

Priming se savršeno uklapa kada radite kratak ciklus, ali svkako može biti iskorišten prije negog dužeg ciklusa, sve ovo naravno zavisi od toga kako individua reaguje na AAS, ja uglavnom rastem samo u prvoj polovini ciklusa, tako da mi kratki ciklusi u potpunosti odgovaraju.

Ciklus mora biti dizajniran oko sopstvene istorije sa AAS-om, i koristiti upavo ono što najbolje radi za vas, kada pogledate svoje prethodne cikluse znaćete šta vam najbolje radi i na koje komponente vaše tijelo najbolje reaguje sa najmanje negativnih pojava i to obavezno uzmite u obzir kada dizajnirate vaš ciklus.”

---------------------------------------------


Kako biste trebali da uradite priming?

Priming uključuje pravilne dijetetske i trening tehnike koje će vas natjerati da izgubite masti ali i da sačuvate mišiće. U osnovi vaša dijeta je koncipirana da lagano izgubite nešto masti - mišići ne smiju biti izgubljeni. Trening nebi trebao biti isuviše intezivan kako nebiste rizikovali pretreniranost, generalno rutina za održavanje bi bila sasvim primjenjiva u ovom slučaju. Dijeta bi trebala da vam omogući da vaše tijelo postane osjetljivo na ugljene hidrate i ostale makronutriente. Generalno ciklična ketegona dijeta (u daljem tekstu CKD) pravi čuda - ostajete na niskim hidratima najviše 3-4 dana, a potom ide punjenje hidratima. Još jednom cilj je skinuti masti ali i sačuvati čistu mišićnu masu.

Slijedi primjer koji sam koristio da bih uspješno odradio priming:

Day 1: Umjereni unos UH / Kardio
Day 2: Nizak unos UH / Supersetovi za gornji dio tijela
Day 3: Nizak unos UH / Supersetovi za donji dio tijela
Day 4: Nizak unos UH / Kardio
Day 5: Nizak unos UH / Trening cijelog tijela (započnite punjenje hidratima nakon ovog večernjeg treninga)
Day 6: Punjenje hidratima / Bez treninga
Day 7: Umjereni unos UH  / Trening snage (Čucanj/Deadlift/Bench)
Ponovi

Koliko kardia ćete raditi i koliko ćete nisko ići sa kalorijama se determiniše sa čistom mišićnom masom koju imate, onoga što ste naučili o vašem metabolizmu kao i individualnim limitacijama.

Zadnjih 4-5 dana prije početka ciklusa bi trebali da budu sa niskim unosom UH. Na danu kada radite punjenje trebali bi da započnete ciklus. Testosteron i njegovi popularni derivati čine punjenje sa UH veoma efektivnim - superkompenzacija glikogena bi trebala da se odigra veoma brzo… Pogotovo ukoliko koristite brze estre ili frontload sa dugim estrima. Nakon ovog trenutka vaše tijelo će ostati veoma osjetljivo na ciklus i težak trening koji bi trebao da bude intezivan - drop steovi, tehnika odmor/pauza… Trenirajte intezivno! Trebalo bi da se osjećate itekako sposobni za takvo što! Kao i uvijek vodite dnevnik treninga kako bi maksimizirali rezultate.

Ovo su rezultati priming perioda koji sam uradio (zasnovan na sedmodnevnom CKD primjeru koji sam gore dao).

Početna težina: 248.2 funti. Željena težina: 225.0 funti (Primjedba: 1 funta je oko 453 grama)

Nedjelja 1: Ispraznio se do: 237.0 Napunio se do: 244.8
Nedjelja 2: Ispraznio se do: 235.5 Napunio se do: 243.2
Nedjelja 3: Ispraznio se do: 234.8 Napunio se do: 242.1
Nedjelja 4: Ispraznio se do: 233.4 Napunio se do: 244.0 (Punjenje hidratima sa nesto više soli)
Nedjelja 5: Ispraznio se do: 231.8 Napunio se do: 239.2
Nedjelja 6: Ispraznio se do: 229.6 Napunio se do: 241.0
Nedjelja 7: Ispraznio se do: 229.2 Napunio se do: 240.5
Nedjelja 8: Ispraznio se do: 227.9 Napunio se do: 240.0
Nedjelja 9: Ispraznio se do: 226.6 Napunio se do: 237.2
Nedjelja 10: Lagano spuštanje do 225 funti, jednom kada sam to postigao smatram priming završenim i prozor rasta otvoren. Fizički: Snaga se popravila ili zadržala. Mentalno: Spreman sam za velike tegove, a pri tom i da isključim nešto od kardia koji sam izvodio.

PRIMJEDBA: Punjenje ugljenim hidratima (Carb Loading) - Ukoliko nijesti ranije primjenjivali CKD, zapamtite da morate isprazniti glikogen tokom nedjelje kako bi dobili pravi odgovor od punjenja hidratima. Budite oprezni sa ukupnim unosom kalorija - ukoliko idete nisko sa UH, ali pritom jedete previše - ovo će imati uticaj na vašu fazu pražnjenja. Tokom punjenja držite se proteina i UH, ukoliko imate veliku želju za nečim visokim u mastima, najbolje je vrijeme da se takvo nešto uključi u prvih nekoliko sati punjenja - studije su pokazale da nabacivanje masti u ovim satima je skoro nepostojeće… tijelo je više zainteresovano da se ponovo napuni nego li da smješta masti. Kako vrijeme prolazi tokom punjenja sa UH tako i raste mogućnost da se masti zalijepe.


Koliko dugo bi priming trebao trajati?

Pravilan priming bi trebao trajati 6-8 nedjelja prije ciklusa. Ukoliko bude urađen na pravi način i dovoljno dugo, vaše tijelo će biti vrlo osjetljivo - bićete i fizički i psihički  spremni da udarite jako po tegovima i da date 100% u teretani.


Da li su pomoćni ljekovi korisni kod priminga?

Smatram da Proviron i Bromocriptine mogu pomoći. Proviron pomaže prirodni testosteron prikom dijete sa kalorijskom restrikcijom, bromocriptine pomaže da se održi odgovarajući metabolizam i hormonalni nivoi kako bi prevarili vaše tijelo koje bi pokušalo da zaustavi gubitak masti. Bitna primjedba za Bromo: Piramidalno ga penjite i uzimajte ga samo ujutro kako bi izbjegli negativne propratne efekte. Insulin može pomoći punjenje hidratika – lično se brže popunim i osjecam se jači sjutra dan…

---------------------------------------------
PRIMJEDBA - Marcus300:

Hormon rasta je od velike koristi, trebalo bi ka koristiti u niskim dozama tokom priminga, a kada ciklus počne i intezivan trening doza bi trebala biti visoka za datog korisnika - svi ovi faktori rasta rade zajedno i prouzrokuju nove mišićne dobitke, radio sam svoja istraživanja sa GH-om i sa različitim tipovima ciklusa i smatram ga od velike koristi i u proširivanju granica kada je prozor rasta otvoren.

GH is izvanredan hormon, koji je u osnovi lipotropik koji sagorijeva masti i pri tom podržava imuni sistem, sprečava gubitak koštane mase i podržava zadržavanje čiste mišićne mase, drugim riječima vremenom vas učini velikima i odranima i tako potpuno transformiše vaš fizički izgled.

Kada započnete terapiju sa GH-om dolazi do promjene brzine u vašem metabolizmu gdje vaše tijelo pokušava da sagori mnogo više masti nego li glukoze, ova pojava je ponekad blaga ali tokom vremena skida mast sa mišića. Što se tiče drugog efekta GH-a, kada je tijelo izloženo povećanom unosu amino kiselina - ono tada izgrađuje čisto mišićno tkivo!

Pa šta se događa kada bodybuilder trenira i hrani se kako treba? Dešava se da se jos više povećava čista mišićna masa i kada se na to doda i AAS sve ide još bolje, povećanje čiste mišćne mase dovodi do još većeg sagorijevanja masti, tako da se ostvaruje potpuno nova tjelesna kompozicija čak iako se dijeta ne koriguje, tako da treba da znate da kada je pravi ciklus uz kvalitetnu dijetu uklopljen sa GH-om imate sve što vam je potrebno da postignete svoje ciljeve.

Doza koja je potrebna za transformaciju tijela je nešto što sam otkrio tokom godina, i to je nešto što sam dugo griješio, jer sam koristio male doze GH-a, koje su mi omogućavale da skinem nešto masti i da postignem bolju formu, ipak nekadašnji Mr.O iz tog vremena mi je rekao gdje grijesim i dao mi prave smjernice, natjerao me da shvatim šta trebam raditi kako bih u potpunosti promjenio moje tijelo. Danas znam šta 100% radi za mene, a to je solidan priming koji kreira anablički prozor za sticanje mišića, nakon toga krećem u svoj kratak ciklus, bilo da je jak, slab ili srednje težine sa vrlo intezivnim trening programom i dijetom potpomognuti GH-om sa dozom za izgradnju mišićnog tkiva i  moje se tijelo tada mijenja velikom brzinom.

Što se tiče negativnih propratnih pojava koje trpite, Carpel tunnel syndrome je ubitačan ali makar znate da je GH koji uzimate pravi, ja sam naučio da ukoliko uzimam dozu održavanja u toku priminga i lagano je podižem do početka ciklusa, kada ću startovati sa željenom količinom velika doza GH-a mi nije problem.

---------------------------------------------


Da li su neki dodaci ishrani korisni kod priminga?

Multi vitamin/mineral je uvijek koristan kada ste na dijeti restriktivnoj u nekom makronutrijentu kako bi se popunile rupe nastale u prehrani. Dodatni vitamin C može spriječiti simptome prehlade kao i da vam pomogne da se ne razbolite tokom važnog trening ciklusa… Obično uzimam između 4-8 grama vitamina C dnevno kako bih podržao zdrav imuni sistem jer razboljeti se može sve pokvariti.

Uzimati solidne doze BCAA pomaže u sprečavanju pretreniranosti i čini da ne gubite mišiće dok ste na dijeti - i možda vam omogući da ostanete progresivni u svom treningu sa opterećenjem. Studije su pokazale da je teže pretrenirati se ukoliko se uzima 10 ili više grama BCAA dnevno. Pronašao sam da 10 grama prije treninga ima značajan efekat u očuvanju snage i mišića kao i mentalnog fokusa potrebnog dok ste na CKD primingu.

Kada ste na niskom unosu UH vaše tijelo proizvodi manje digestivnih enzima odgovornih za metabolizam ugljenih hidrata - ovo vam može donijeti gasove kada radite pounjenje sa UH. Da bi bili precizni, nizak unos UH prouzrokuje manju pozivodnju enzima Amylase. Da bi ste ovo izbjegli možete koristiti digestivne enzime kako bi potpomogli odgovarajuće varenje.

Veliki Charles Poliquin je citiran da je podržavao ideju visoke doze glutamina kao zamjenu za šećer u šejku poslije treninga za one kojima je potrebno da skinu nešto masti. Ideja o mega dozama glutamina je za diskusiju… ali ja sam je koristio veoma uspješno. Obično u toku nedjelje pražnjenja moj šejk poslije treninga je bio sastavljen od jedne banane i 30-40 grama glutamina.

Kofein i drugi termogenici su velika pomoć kada radite CKD priming. Oni vas drže u pokretu nakon nekoliko dana niskog unosa UH, a i snižavaju apetit. Prilikom punjenja sa UH oni mogu spriječiti da se osjećate umorni od skroba i šećera, mada ja lično koristim dan punjenja za detoksifikaciju od coffeinski baziranih saplemenata.

Nadam se da će vam ovaj text pomoći u razumjevanju procesa priminga, i očekujem od ljudi na X3M forumu da iskoriste prednosti koje vam priming nudi!

Text by Warrior - Notes by Marcus 300 from MD Chemical Enhancement Forum
PRVI CRNOGORSKI WEBSHOP ZA PRODAJU DIJETETSKIH SUPLEMENATA I OPREME ZA BODYBUILDING:
www.proteini.me

Van mreže Pedja_Petrovic

 • Admin
 • Super-heavyweight Member
 • ********
 • Poruke: 44.703
 • THE GENERAL OF ARMY
  • Ogistra Suplement Shop
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #1 poslato: Avgust 31, 2008, 01:25:35 posle podne »
covece!!!!!!!
drugi bi stvarno trbealo malo vise da razmisljaju sta sve ima na ovom forumu...

neverovatno...extra burazere

Spartak

 • Gost
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #2 poslato: Avgust 31, 2008, 01:36:25 posle podne »
svaka ti cast!!
kad se zapita covjek sto se sve danas moze nauciti preko foruma samo ak ose ima volje...nekada su se godinama skupljale bb knjige i casopisi...

Van mreže sasacg

 • Admin
 • Super-heavyweight Member
 • ********
 • Poruke: 9.815
 • Get up you son of a bitch,'cause Mickey loves you!
  • http://www.realx3mforum.com
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #3 poslato: Avgust 31, 2008, 06:25:25 posle podne »
jbt Vlad,stvarno nenormalan text ;D

BRAVO majstore :wink:
"You'll be able to spit nails. You're gonna eat lightening and you're gonna crap thunder, you're gonna become a very dangerous person"

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !!!

Van mreže Polomac

 • Super-heavyweight Member
 • ******
 • Poruke: 5.861
 • http://miskopolomac.blogspot.com/
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #4 poslato: Avgust 31, 2008, 07:21:20 posle podne »
Sto kaze Pedja-sta sve imamo na ovom forumu,pravu riznicu informacija.
Odlican text,odlican!

Van mreže Kralj ist Back-Bakic

 • VIP
 • Cruiserweight Member
 • *****
 • Poruke: 966
 • KRALJ
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #5 poslato: Avgust 31, 2008, 07:38:59 posle podne »
Da svaka cast VLADARE!! Extra puno stvari ima kad se dobro pogleda na ovaj nas FORUM!!! Sad ostaje da svako od nas trazi nadje i primeni (svako za sebe sta treba i ima u planu) i budemo na sledeca Takmicenja u sve kategorije bar po jedan od nas u Top § i medalju!!
A oni rekreativci isto mogu da rade sa ciljem i izvuce i primene informacije sa Foruma i ostvare 100% rezultate za zeljeni cilj!! Cak i vise!!
Kraljevski Pozdrav!!
Kralj ist Back

Van mreže The_Bulldog

 • Super-heavyweight Member
 • ******
 • Poruke: 3.349
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #6 poslato: Avgust 31, 2008, 07:43:11 posle podne »
Thank you, my master....

Van mreže JOJEVTA

 • Lightweight Member
 • ***
 • Poruke: 248
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #7 poslato: Avgust 31, 2008, 08:18:52 posle podne »
jednom recju BRAVO
extra text  :o  :o

Van mreže ĐORĐE KOLUNDŽIJA

 • VIP
 • Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 1.208
  • FITNESSTRENER
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #8 poslato: Avgust 31, 2008, 09:56:07 posle podne »
Stvarno dobro!

Van mreže ivan2big

 • Cruiserweight Member
 • *****
 • Poruke: 944
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #9 poslato: Septembar 01, 2008, 12:32:35 posle podne »
ovo je vrhunski teks,jos da je precizirao koje su to mele a ipak delotvorne doze GH za vreme priminga,bilo bi potpuno jasno...
jel imas ideju generale koliko bi to moglo da bude,mozda 2-3 i.j.?
SADA ZNAM GDE SAM GRESIO!

Van mreže THEROCK

 • Light Heavyweight Member
 • ****
 • Poruke: 624
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #10 poslato: Septembar 01, 2008, 01:39:46 posle podne »
Stvarno sam odusevljen textom. Veoma korisne informacije. I sve vise shvatam da bb nije samo sport bilo rekreativni ili takmicarski vec nauka. Clanovi foruma (koji zele) mogu da sakupe cezbroj informacija u cilju poboljsanja rezultata. Ovde onaj ko zeli moze da nauci sve o ovom sportu. Privilegija je biti clan i mislim da nema boljeg mesta na nasim prostorima (a i sire) za nas rekreativce zeljne znanja a i za takmicare redi postizanja sto boljih rezultata. Hvala Vladar na inzvanrednom textu

Van mreže X FRAME

 • Middleweight Member
 • ****
 • Poruke: 482
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #11 poslato: Septembar 02, 2008, 11:33:44 pre podne »
Warrior je sjajan lik koliko sam ja mogao da primetim . Fino znanje o  AAS , stavovi , shvatanja , odnos sa rookie igracima . Cool skroz. 
1. bodybuilding forever
2. where the mind goes the body will follow

Van mreže Pedja_Petrovic

 • Admin
 • Super-heavyweight Member
 • ********
 • Poruke: 44.703
 • THE GENERAL OF ARMY
  • Ogistra Suplement Shop
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #12 poslato: Septembar 02, 2008, 02:18:02 posle podne »
ovo je vrhunski teks,jos da je precizirao koje su to mele a ipak delotvorne doze GH za vreme priminga,bilo bi potpuno jasno...
jel imas ideju generale koliko bi to moglo da bude,mozda 2-3 i.j.?

Ciklus mora biti dizajniran oko sopstvene istorije sa AAS-om, i koristiti upavo ono što najbolje radi za vas, kada pogledate svoje prethodne cikluse znaćete šta vam najbolje radi i na koje komponente vaše tijelo najbolje reaguje sa najmanje negativnih pojava i to obavezno uzmite u obzir kada dizajnirate vaš ciklus.”

OVO....

Citat
“Hormon rasta je od velike koristi, trebalo bi ka koristiti u niskim dozama tokom priminga, a kada ciklus počne i intezivan trening doza bi trebala biti visoka za datog korisnika - svi ovi faktori rasta rade zajedno i prouzrokuju nove mišićne dobitke, radio sam svoja istraživanja sa GH-om i sa različitim tipovima ciklusa i smatram ga od velike koristi i u proširivanju granica kada je prozor rasta otvoren.

ILI SI NINDZA IL SI MINDZA..

ja znam sta ti hoces da pitas....dali mozes za male pare da uradis nesto..STOS E TICE GH..NA ZALOST NE..

nsii rpoctiao ostaktak texta..koji ti kaze
Citat
a kada ciklus počne i intezivan trening doza bi trebala biti visoka

znaci...ne mozes da se jebes a da ti ne udje...nemoguce....sa gh i jeste problem..sto neke budale uzimaju malo...a neke jos vece jako puno..ni jedni ni drugi nemau koristi nikakve..

treba zanti
« Poslednja izmena: Septembar 02, 2008, 02:22:19 posle podne Pedja_Petrovic »

Van mreže ivan2big

 • Cruiserweight Member
 • *****
 • Poruke: 944
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #13 poslato: Septembar 03, 2008, 12:46:31 posle podne »
naravno da sam sve dobro procitao,ali ono sto me je zanimalo je dali doza od tih kako sam naveo 2-3i.j. ima ikakvog smisla?
znam da je za nekog ko je moje tezine potrebno najmanje 4i.j. u toku ciklusa ali pitanje je bilo vezano za priming tj imaju li doze manje od toga ikakvog smisla? ???
SADA ZNAM GDE SAM GRESIO!

Van mreže Pedja_Petrovic

 • Admin
 • Super-heavyweight Member
 • ********
 • Poruke: 44.703
 • THE GENERAL OF ARMY
  • Ogistra Suplement Shop
Odg: Priming 101 - Priprema za ciklus
« Odgovor #14 poslato: Septembar 03, 2008, 12:51:57 posle podne »
pa da..ali ako si citao onda si valjda procitao koliko taj PRIMING i traje..
doze od 2 iu gh naravno da imaju smisla...zasto da ne...
ali na tvoje ptianje koje u stvari nsi kornektno ni psotavio ali ja znam sta mislis..
odgovr je NE.....