Novembar 19, 2018, 12:57:50 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
397.403 poruka u 17.346 tema - 19.381 članova - Poslednji član: Zile152
X3MShop banner

Autor Tema: KADA POČETI SA HEMIJOM?  (Pročitano 424 puta)

Van mreže Pedja_Petrovic

  • Admin
  • Super-heavyweight Member
  • ********
  • Poruke: 42.469
  • THE GENERAL OF ARMY
    • www.ogistra-nutrition-shop.com
KADA POČETI SA HEMIJOM?
« poslato: Decembar 06, 2017, 04:02:21 posle podne »


NAPOMENA   

-Svrha  ovog texta  je  da   citaoce  informise  o  ovoj    sve  popularnijoj  temi.

-Tekst nemojte  shvatiti  kao  savet ili  uputstvo  za  koristenje  I  obavezno  se  konsultujte  sa  lekarom  pre  upotrebe  bilo kakvih vrsta  lekova!

-Tekst je preveden u orginalu sa engleskog jezika, a sa sajta T nation com, a Ogistra shop/blog ne preuzima odgovornost za tacnost informacija navedenih u tekstu u celosti ili bilo kom njegovom delu.Ovaj članak je objavljen u nadi da će doprijeti do nekih mlađih ljudi, koji su uključeni u ovaj naš sjajni sport, bodybuilding, kako bi uspijeli da postignu svoje ciljeve, a da pri tom ne učine veliku grešku preranog korišćenja steroida. Problem sa ovim je taj da većina mladih bodybuildera ne mogu da prihvate koncept budućnosti tj. da zaista imaju izuzetno dug put pred sobom čak iako koriste steroide. Kako ćete ubijediti 14-to godišnjaka da će proći godine prije nego li postigne izgled nekog od  profesionalca iz časopisa, a da je vrlo moguće da neće tako izgledati ni ako mu na raspolaganju bude sav doping ovoga svijeta. Ipak, to je nešto što se nadam da ću postići ovim člankom.

Kojih godina morate biti prije nego li uzmete u obzir korišćenje steroida? Na ovo pitanje nije lako odgovoriti, kao što bi se na prvi pogled reklo. Naime nemožete izbarati određeni broj godina i reci da to je to, to su prave godine u kojima možete uzeti u obzir korišćenje AAS-a.

Između 12-te i 26-te godine muški nivoi hormona su u konstantnom rastu i dostižu svoj vrhunac upravo u 26. godini. To je trenutak kada vrijednosti hormona lagano počinju da opadaju, dok skoro ne iščeznu u 40-toj godini.

Kada pubertet startuje u 12. godini, kod muškaraca, dešava se veliki hormonalni skok u tijelu, što dovodi do razvoja muških karakteristika (produbljivanje glasa, rasta malja po tijelu, rasta visine, itd). Nivoi hormona su u takvom porastu, da se mogu porediti sa blagim steroidnim ciklusom. U ovim godinama dodavanje anaboličino-androgenih steroida  (AAS) bi bilo kontraproduktivno.

Kada god su AAS unijeti u tijelo, ono prepoznaje povišene vrijednosti preko hipotalamusa. Jednom kada hipotalamus prepozna porast hormona koji se obično desi između 14-21 dana, tijelo će prekinuti svoju sopstvenu proizvodnju hormona, dok se te vrijednosti ne smanje, a takođe i povećati hormone koji će smanjiti ekstra nivoe u tijelu  (cortisone, estrogen). Cortisone i estrogen su dva hormona koja bodybuilderu nisu potrebna u povišenoj mjeri.

Najjednostavniji način da se ovo objasni, a da pri tom objašnjenje ne bude isuviše složeno, je taj da što više AAS dodate svom tijelu, vaše tijelo će se truditi da te nivoe smanji. Kada se ovo dešava javljaju se propratni efekti koji se često dovode u korelaciju sa korišćenjem AAS-a, poput gynecomastie (rast masnog tkiva ispod bradavica kod muškaraca), gubitka kose, oštećenja bubrega, oštećenja jetre i visok krvni pritisak su samo neki od njih

Prije nego li uzmete u obzir korišćenje AAS-a trebali biste prvo ispuniti svoj genetski potencijal. Šta je to vaš genetski potencijal? Kako bi ste ovo saznali prvo treba da pogledate težinu, visinu i građu članova vaše porodice. Da li je ovo precizno, nije, ali je nešto gdje treba početi. Ako je prosječna visina muškaraca sa obije strane u vašoj porodici 170cm, a težina se kreće od 68kg do 77kg i oni su svi ćelavi do svoje 25. godine možete predpostaviti da ćete i vi ostati negdje u tom opsegu kada završite sa rastom. Ako se budete hranili i trenirali pravilno recimo 4 godine u mogućnosti ste da nabacite 8 ili više kilograma čistih mišića (Što će vašu težinu dovesti do 76-85kg). I to je otprilike vaš genetski potencijal. Ako u tom trenutku počnete koristiti AAS možete nabaciti novih 7.5-10kg (82-91kg). Ako ste počeli uzimati steroide kada ste imali 57kg i dobili recimo 13 kg to će u ukupnom zbiru biti manje nego li što ste mogli postići naturalnim putem i sada će biti mnogo teže izgraditi novih 15-20kg...


NASTAVAK teksta, procitajte na nasem BLOGU, klikom na link ispod:

http://wwwogistra-nutrition-shop.blogspot.rs/2017/12/kada-poceti-sa-hemijom.html