Februar 21, 2019, 09:51:23 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
400.229 poruka u 17.511 tema - 19.461 članova - Poslednji član: Gerilla
X3MShop banner

Autor Tema: CITRULIN - NIJE BACANJE NOVCA!  (Pročitano 374 puta)

Van mreže Pedja_Petrovic

  • Admin
  • Super-heavyweight Member
  • ********
  • Poruke: 42.941
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
CITRULIN - NIJE BACANJE NOVCA!
« poslato: Jun 28, 2018, 03:26:49 posle podne »
Svaki sportista zna kako je za vrhunske performanse potrebna energija . Dizač tegova , sprinter , plivač i maratonac se oslanjaju na adekvatne rezerve energije kako bi osigurali izliv snage kada je to potrebno . Premda su kardiovaskularni i respiratorni sistem važni za sportiste koji se bave sportovima izdržljivosti , za optimalne performanse potrebno je i " gorivo " koje će koristiti i sami mišići .


Oslobađanje snage

Mišićima su potrebne dve stvari kako bi mogli da funkcionišu, a to su proteini i energija. Hrana koju jedemo sadrži proteine, koji grade strukturalne komponente, i osnovne substrate za konverziju u energiju za mišićne ćelije. Osnovni izvor hemijske energije za ne samo mišićne ćelije, nego za sve stanice u telu, je adenozin trifosfat (ATP). Kada zalihe ATP-a u mišićima opadnu, tada nema energije koja bi pokrenula strukturalnu mašineriju, bez obzira koliko je proteina na raspolaganju. Ovakvo stanje se manifestuje kao umor i stoga je jako važno brzo obnoviti zalihe ATP-a. Iako je ATP energija koja pokreće mišićne kontrakcije, ona ne funkcioniše kao ostava hemijske energije. U stvari, koncentracija ATP-a u mišiću je samo 5-7 mihromola po gramu mišića.

Takva bi se količina rasplinula za manje od 1 sekunde za vreme intenzivne mišićne aktivnosti, osim ako se ne resintetiše u jednakoj meri u kolikoj je i potrošena. ATP isto tako deluje i kao prenosni energetski sistem kada gorivo poput glukoze oksidira. Drugim rečima, kada se glikogen cepa na manje jedinice za vreme fizičke aktivnosti, adenozin difosfat (ili ADP-u) pristiže fosfatna grupa da stvori ATP. Tako stvoren ATP se upotrebljava za snažne mišićne kontrakcije kao i za ostale procese koji se događaju u jednoj stanici. Ovaj ciklus ATP-ADP rezultira oslobađanjem energije u mišićnoj stanici prilikom kontrakcije. Dakle, kada se mišićna aktivnost poveća, u skladu s tim se mora povećati i potreba za iskorišćavanjem "goriva".

Nivo ATP-a u mišićima je konstantan. ...............................


NASTAVAK teksta, procitajte na nasem BLOGU klikom na link ispod:

http://wwwogistra-nutrition-shop.blogspot.com/2013/09/citrulin-i-njegove-koristi_17.html