Jul 01, 2022, 12:46:28 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
417.793 poruka u 18.571 tema - 20.587 članova - Poslednji član: DurioTaulinic
X3MShop banner

Autor Tema: NOVA ISTRAZIVANJA: VITAMIN D I SMRTNOST  (Pročitano 2160 puta)

Van mreže Pedja_Petrovic

  • Admin
  • Super-heavyweight Member
  • ********
  • Poruke: 45.114
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
NOVA ISTRAZIVANJA: VITAMIN D I SMRTNOST
« poslato: April 17, 2020, 12:45:40 posle podne »
Verovatno ste čuli da se o Vitaminu D u žargonu govori kao o „sunčanom vitaminu“, što se zasniva na činjenici da se sintetiše u koži pri izlaganju sunčevoj svetlosti. Ono što možda niste do sada znali je da postoje dve vrste Vitamina D: vitamin D2 (ergokalciferol) i Vitamin D3 (holekalciferol).

Vitamin D3 se sintetiše u ljudskom telu kada ultraljubičasta B (UVB) radijacija iz sunčevih zraka okine konverziju vitamina D3 iz složenog jedinjenja, poznatog kao 7-dehidroholesterol. Druga vrsta vitamina D, vitamin D2 sintetiše se u biljkama i gljivama. I ovo se takođe dešava pri izloženosti UVB, ali u ovom slučaju se ergosterol konvertuje u vitamin D2

Ovo dalje znači da ljudi mogu uneti optimalne doze Vitamina D kroz dva izvora: prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti i kroz ishranu. D3 se može dobiti iz izvora kao što su masna riba, crveno meso, žumance i životinjske jetre, dok se D2 može dobiti iz gljiva koje se gaje pod UV svetlom na primer.

Ukoliko pojedinac ne unosi dovoljne doze vitamina D, bez obzira na izvor, vremenom će uzrokovati nedostatak vitamina D. Imajući u vidu da vitamin D pomaže regulaciju koncentracije kalcijuma i fosfata u telu, nedostatak ovog vitamina posledično može okinuti širi raspon zdravstvenih problema, pa čak i smrtni ishod.

VITAMIN D I UTICAJ NA SMRTNOST

Nekoliko obimnijih studija i kliničkih ispitivanja zaključile su korelaciju između nedostatka vitamina D i smrtonosti. Ipak, istraživačka građa i metode su se uglavnom fokusirale na starije ispitanike. Imajući u vidu da starija populacija vrlo često unosi vitamin D kroz suplementaciju, moguće je da je upravo ova okolnost uticala na rezultate naučnih ispitivanja. ..

Nastavak teksta, procitajte OVDE
« Poslednja izmena: Februar 26, 2021, 12:24:25 posle podne Pedja_Petrovic »