April 14, 2021, 03:55:01 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
413.608 poruka u 18.372 tema - 20.252 članova - Poslednji član: josip.m
X3MShop banner

Autor Tema: VITAMIN C - FUNKCIJA I PREDNOSTI  (Pročitano 1087 puta)

Van mreže Pedja_Petrovic

  • Admin
  • Super-heavyweight Member
  • ********
  • Poruke: 44.703
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
VITAMIN C - FUNKCIJA I PREDNOSTI
« poslato: April 24, 2020, 12:19:59 posle podne »
Vitamin C | Funkcije i karakteristike askorbinske kiseline

U mnoštvu vitamina spada u najpoznatije i najznačajnije, imajući u vidu da njegove akcije obuhvataju različite oblasti i fundamentalne fiziološke funkcije. Reč je o vitaminu C, ili askorbinskoj kiselini, sjajnoj supstanci koja zaslužuje da se detaljnije objasni.

Za šta se koristi vitamin C?

Reč je o krucijalno važnom vitaminu za zdravlje, posebno kada su u pitanju odbrambeni kapaciteti našeg tela, jer ima snažan antioksidativni efekat, promoviše oporavak, zarastanje (eng. healing) i sintezu drugih dragocenih supstanci za naše telo, kao što je kolagen ili glutation. Naše telo nije u stanju da ga sintetiše, te ga iz tog razloga moramo uzimati ili kroz ishranu, ili kroz suplementaciju.

Imunostimulant

Vitamin C je postao opštepoznat i široko konzumiran pre svega zbog akcija na odbrambene mehanizme imunog sistema našeg tela, posebno kada je u pitanju borba protiv simptoma gripa, respiratornih bolesti posebno, kada vitamin C doprinosi našem imunom sistemu kao anti-inflamatorni i antivirusni katalizator (eng. adjuvant). Iako je u poslednje vreme diskreditovan u naučnoj građi, uloga Vitamina C u jačanju imunog sistema je još uvek od ogromnog značaja, jer je, pored ostalog, prisutan i u leukocitima. Treba istaći da se njegova koncentracija naglo i brzo umanjuje tokom infekcija ili stresnih faza. Upravo zato se suplementacija vitaminom C naširoko preporučuje, zarad pomaganja telu da se izbori sa svakodnevnim infekcijama, jer jača mehanizme na „prvoj liniji odbrane“ našeg imunog sistema, značajan je za proliferaciju limfocita, hemotakse (eng. chemotaxis), i hiperosetljivosti odloženog tipa (eng. delayed-type hypersensitivity) koji se dešavaju u našem telu.

Antioksidant

Van sezone gripa, vitamin C je oduvek bio ponosni predstavnik kategorije antioksidansnih agenata zato što, u sinergiji sa vitaminom E, štiti od širenja slobodnih radikala koji nas bukvalno bombarduju na svim frontovima, usporavajući starenje ćelija.

Sinteza kolagena i crvenih krvnih zrnaca

Njegova poznata uloga u sintezi kolagena, strukturnog proteina koji izgrađuje strukture mišića, kože, krvnih sudova, kostiju, hrskavice, zuba je takođe veoma važna, jer se u ovom slučaju javlja kao struktura od krucijalnog značaja za održavanje fizioloških funkcija. Vitamin C je samim tim od ogromnog značaja za održavanje vezivnog tkiva zdravim, čak i tokom delikatnih procesa oporavka, kada može promovisati zacelivanje rana, sprečavati kapilarna krvarenja i pomagati rekonstrukciju kostiju u slučaju preloma.

Anemične osobe će sigurno potvrditi da je apsorpcija gvožđa mnogo efikasnija u prisustvu vitamina C, što dalje doprinosi produkciji hemoglobina i sintezi crvenih krvnih zrnaca. Vitamin C,dalje, takođe je fundamentalan za bolju apsorpciju Vitamina E (još jedan antioskidans), koji se „adaptira“ u redukovanoj formi i postaje dostupan za apsorpciju.


Nastavak teksta, procitajte ovde
« Poslednja izmena: Februar 26, 2021, 10:14:02 pre podne Pedja_Petrovic »