April 14, 2021, 03:31:42 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
413.603 poruka u 18.372 tema - 20.252 članova - Poslednji član: josip.m
X3MShop banner

Autor Tema: OPADAJUĆE SERIJE ZA SNAGU I OBIME  (Pročitano 1437 puta)

Van mreže Pedja_Petrovic

  • Admin
  • Super-heavyweight Member
  • ********
  • Poruke: 44.703
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
OPADAJUĆE SERIJE ZA SNAGU I OBIME
« poslato: Maj 08, 2020, 02:43:30 posle podne »
Opadajuće serije o kojima ćemo ovde govoriti je prilično lako objasniti:

Počnite jako, sa težinama sa kojima možete izvesti između 5 i 10 ponavljanja, odmah nakon toga izvodite istu vežbu, ali bez težinskog opterećenja, isti broj ponavljanja !
Da pojasnimo na primeru: čučanj (sa opterećenjem) praćen čučnjem sa skokom (bez opterećenja naravno). Potisak na benč klupi sa sklekovima.
Iako možete pomisliti, ovakva metoda ne predstavlja novitet – pojavljuje se u studijama koje datiraju još iz šezdesetih godina prošlog veka. Uprošćenost ove metode predstavlja jednu od njenih najpozitivnijih odlika – omogućava različite modifikacije.
Kada se primenjuje na sportiste, ova metoda jako brzo daje rezultate na polju snage i kondicije. Za one koji se ne bave sportom profesionalno, ova metoda jeste sjajan način za postizanje mišićne hipertrofije, ubrzavanje metabolizma. Dodatno, metoda otvara mogućnost za kreativnost, pa vežbanje može biti prilično zanimljivo i zabavno.

Suština:

Ključ u vezi sa opadajućim serijama jeste produžena mišićna tenzija. Iako je aktivirani mišić izložen prilično jakom stresu usled težinskog opterećenja, ta tenzija se nastavlja izvođenjem dodatnih ponavljanja, sada bez dodatne težine.
Jedna situacija iz svakodnevnog života prilično dobro opisuje šta se dešava kada izvodite ovu metodu: zamislite da se spremate da dignete kofu koja je do pola napunjena vodom, a vi ste mislili da je potpuno puna i samim tim, znatno teža. Šta će se desiti?

Primetićete nesklad između snage koju ste upotrebili i one koja je bila potrebna: kofa će poleteti duplo brže, nego da je bila puna.

Stručnjaci tvrde da su dole navedene stvari značajne za produženu mišićnu tenziju:

-izrazita aktivacija motornih jedinica

-značajno angažovanje motornih neurona

-usklađen rad motornih jedinica

-umanjena presinaptička inhibicija

Drugim rečima, nervni sistem angažuje više motornih jedinica (nerava i mišićnih vlakana) nego što je potrebno, pa usled nedostataka ,,kočnica’’ za koje je aktivacija ovih motornih jedinica bila namenjena dolazi do oslobađanja značajne količine snage!

Postoje i oni koji tvrde da u ove jednačine treba uvrstiti  hormonske  i metaboličke faktore, ali nijedno od postojećih objašnjenja stvarno ne bi značilo ništa, da nisu zabeleženi rezultati koje ova metoda daje: hipertrofija, brzina, eksplozivnost, pojačan metabolizam.Najlakše za primetiti jeste uvećana snaga. Time što izvodite brze i eksplozivne pokrete odmah nakon ozbiljnog težinskog opterećenja učite vaše telo da u budućnosti koristi više motornih jedinica za izazove poput skokova, sprintova ili udaranja....

Nastavak teksta procitajte OVDE