Decembar 04, 2022, 02:13:31 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
413.926 poruka u 18.610 tema - 20.691 članova - Poslednji član: CocoBryce84
X3MShop banner

Autor Tema: NAC - N -acetyl L cystein  (Pročitano 1804 puta)

Van mreže Pedja_Petrovic

 • Admin
 • Super-heavyweight Member
 • ********
 • Poruke: 44.920
 • THE GENERAL OF ARMY
  • Ogistra Suplement Shop
NAC - N -acetyl L cystein
« poslato: Novembar 25, 2021, 01:53:15 posle podne »
MOLIM VAS- PROCITAJTE OVO DO KRAJA- NEMOJTE DA BUDETE LENSTINE. 🙏

Licno, od kada uzimam 2400 mg NAC u zadnjih 30 dana, nemam NIKAKAV problem sa dijarerjom, sa "propusnim" crevima i slicno sa cim sam sve kuburio u poslednje vreme. Imunitet da ne spominjem.
N-acetil cistein za redukciju tiroidnih antitela, detoksikaciju i zdravlje želuca
Pre nekoliko godina neko me je pitao koji bih suplement odbio da predam kada bi mi policija naprasno upala u stan i zašto? Odgovorio sam da bi to bio n-acetil cistein (NAC), iz razloga što ima višestruke koristi na različite sisteme u našem telu.

NAC pomaže redukciju tiroidnih antitela. Takođe promoviše putanje detoksikaciju našeg tela (koje su vrlo često disfunkcionalne kod hašimoto sindroma), kao i funkcionisanje želuca. Dodatno, pomaže kod stanja kao što su astma, osteoropoza, oksidativni stres, hronična upala, odnosno druge nedaće u vezi sa hašimoto sindromom.

Šta je NAC?
NAC je derivat aminokiseline L-cisteina na bazi sumpora. U ljudskom telu se ponaša kao potentni antioskidant, a zabeleženo je da je skoro stoprocentno hepatoprotektivan. Drugim rečima, veoma je efikasan u preventivnoj zaštiti jetre.
Tokom sedamdesetih, NAC je posmatran i kao antidoza pri predoziranju tilenolom (acetaminophen), a kasnije, tokom osamdesetih, otkriveno je da nAC može da spreči toksične reakcije na hemoterapijske agente.
Uloga NAC u hašimoto sindromu i zaštiti jetre

Kod pacijenata sa hašimoto sindromom telo vrlo često nije u stanju da čisti toksine, te sledstveno dolazi do njihovog taloženja u organizmu, uključujući teške metale.
Toksini se mogu taložiti usled crevne propustljivosti, ili „curenja želuca“, što može dovesti do apsorpcije problematičnih supstanci, odnosno uzrokovati nesposobnost tela za detoksikaciju. Naučne studije pokazuju da svi pacijenti sa autoimunim poremećajima, uključujući hašimoto sindrom, boluju od crevne propustljivosti u određenoj meri.
Dodatno, postoji još nekoliko drugih faktora, povezanih sa hašimoto sindromom, koji mogu uzrokovati poremećaje u sposobnosti jetre da valjano izbacuje toksine iz tela.
To su:
-smanjeno znojenje i samim tim izbacivanje toksina preko kože
-problemi sa apsorpcijom nutrijenata
-intolerancija na određenu hranu koja može dovesti do akumulacije antitela
-varijacija gena MTHFR koja može poremetiti sposobnost tela da metalira (ključni proces detoksikacije organizma)
Iz razloga što postoji mnogo pacijenata sa različitim dijagnozama tiroidne žlezde, samim tim i akumulacije toksina u organizmu, smatram da je NAC pravi supersuplement za obolele od hašimoto sindroma. NAC se u telu pretvara u glutation, antioksidant koji ne samo da promoviše funkcije jetre, nego joj pomaže i u izbacivanju teških metala i drugih toksina iz tela.

Dodatno, istraživanja i ranije kliničke studije su zaključile da glutation može pomoći u oporavku od oštećenja jetre uzrokovanih oksidativnim stresom kod oboljenja jetre koja su pridružena ili nezavisna od alkoholima. U jednoj studiji sa 30 ispitanika srednjih godina sa nealkoholnom steatozom jetre, ispitanici su nasumično birani za doze vitamina C, odnosno NAC, da bi istraživači zaključili da su oni sa NAC dozama ostvarili značajno bolje funkcije jetre.
Iz ovog razloga, NAC može biti veoma koristan, ukoliko razmišljate da osvežite svoju jetru.
NAC: za oksidativni stres i hroničnu upalu
Iako nudi više koristi kod štetnih stanja, u ovom momentu se treba fokusirati na dva ključna: stanje oksidativnog stresa i hronične upale. Ova dva stanja su podloga za mnoštvo veoma različitih oboljenja, uključujući i hašimoto sindrom.
NAC i oksidativni stres
Oksidativni stres nastaje u momentu kada vaše ćelije počnu da proizvode previše slobodnih radikala, izbacujući tako oksidante i antioksidante iz balansa. Mnoštvo faktora može biti okidač izraženom oksidativnom stresu, poput:
-hronični stres
-manjak sna
-povišen šećer u ishrani
-lekovi
-pesticidi i toksini u okruženju

Oksidativni stres može imati negativnog uticaja na DNK, proteine, masti (lipide) unutar ćelija. Istraživanja pokazuju da slobodni radikali mogu oštetiti ćelijske organele i procese, urušavajući tako normalnu fiziologiju. Iako telo ima nekoliko odbrambenih antioksidativnih mehanizama, previše slobodnih radikala može savladati ove mehanizme, i pored ostalog, uticati na ekspresiju gena, što može dalje dovesti do upale.
Oksidativni stres takođe može biti jedan od glavnih krivaca za hašimoto sindrom, odnosno druge poremećaje u radu tiroidne žlezde. Štaviše, istraživanja pokazuju upravo povišen nivo oksidativnog stresa kod pacijenata sa ovim sindromom.

Pri lučenju hormona, tiroidna  (štitna) žlezda istovremeno luči i slobodne radikale. Bez dovoljno glutationa za održavanje oksidativnog stresa u balansu, preterane koncentracije mogu uticati na druga tkiva.
Samim tim, održavanje minimalnog oksidativnog stresa je fundamentalno za zaštitu tiroidne ćelijske funkcije. NAC pomaže u redukciji oksidativnog stresa neutralizujući vodonik-peroksid (koji takođe ima potencijal da ošteti štitnu žlezdu).
Istraživanja takođe dovode u vezu oksidativni stres sa različitim poremećajima raspoloženja, zajedničkim kod pacijenata sa hašimoto sindromom, uključujući depresiju, anksioznost, iz razloga što uzrokuje poremećaje u radu nervnog sistema.

NAC za redukciju tiroidnih antitela
NAC je prethodnik antioksidantu glutationu. Glutation je najzastupljeniji antioksidant u našem telu, pa se vrlo često smatra i kraljem antioksidanata. Ima ulogu u brojnim funkcijama, uključujući antioksidantne defanzivne mehanizme, nutritivni metabolizam, regulaciju ćelijskih aktivnosti, uključujući ekspresiju gena, ćelijsku proliferaciju i imunološki odgovor.

Glutation je veoma snažan zaštitnik protiv oksidativnog stresa koji takođe može da zaštiti telo i od hronične upale. Sa druge strane, hronična upala upravo redukuje nivoe glutationa.
Pražnjenje koncentracije glutationa se dovodi u vezu sa povišenim nivoima tiroidnih antitela, što može dovesti do ispoljavanja hašimoto sindroma. Jedna studija iz 2012. je zaključila da su pacijenti sa ovim sindromom imali za oko 62% niže nivoe glutationa, u poređenju sa kontrolnom grupom vršnjaka.

Značajne korelacije su utvrđene između koncentracija seruma glutationa, TPO antitela i TSH. Što je niža koncentracija glutationa, viša je koncentracija antitela, odnosno viša koncentracija TSH, sugerišući na hipotireozu.
Kao prethodnik glutationa, NAC može promovisati optimizaciju koncentracije glutationa i redukciju antitela štitne žlezde.
Kao izvor sumpora, NAC pomaže borbu protiv slobodnih radikala, ostvarujući i dvostruku dužnost, tako što pomaže dizanje nivoa glutationa kroz konverziju u telu.

Ukoliko ste zdrava osoba, vaše telo može samostalno sintetisati solidnu koncentraciju glutationa. Nažalost, mnogi faktori mogu nadvladati ovu telesnu sposobnost oksidativnim stresom, odnosno hroničnom upalom, infekcijama, nekvalitetnom ishranom, te uzrokovati neoptimalnu proizvodnju antioksidanata – što nije nepoznato pacijentima sa hašimoto sindromom.
NAC za hroničnu upalu
Upale sa pravom nose lošu reputaciju, ali u pravom momentu, mogu biti korisne za vas. Primera radi, ukoliko se posečemo po prstu, naš imuni sistem će se sjuriti na mesto povrede i sanirati posledice. Otok, crvenilo i drugi znaci će ubrzo pratiti odgovor tela. Ova vrsta upale, akutna upala, ponaša se kao zaštita za naše telo, te brzo nestaje nakon što „odradi posao“.

Sa druge strane, hronična upala je upala koja je „poludela“, jer iako ova upala tinja u pozadini duže vreme, svakakve vrste neželjenih posledica se mogu javiti kao njen rezultat.
Znaci hronične upali nisu uvek tako upadljivi, ali i te kako mogu biti štetni, čak i smrtonosni. Istraživanja povezuju hronične upale sa mnoštvom oboljenja, poput kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa tipa dva, kancera...
Hronična upala je takođe jedan od značajnih činilaca za nastupanje autoimunoloških oboljenja, poput pomenutog hašimoto sindroma. Štaviše, istraživači su otkrili da nekoliko gena koji kodiraju različite upalne citokine mogu uticati na stepen hašimoto sindroma.

NAC može pomoći u smirivanju upale. U jednoj studiji istraživači su zaključili da je ovaj suplement uzrokovao anti-inflamatorne posledice, istovremeno uvećavajući enzime superoksid dismutaze, glugationa i glutation S-transferaze (GST). Zaključili su da NAC ima i anti-inflamatorne i anti-ulcerativne efekte!
NAC i zdravlje želuca

Hronična upala dovodi do mnoštva stanja u želucu, poput crevne propustljivosti, ili „curenja želuca“, koji je jedan od tri faktora koji moraju biti aktivni kako bi nastala neka autoimunološka bolest, poput hašimoto sindroma. Crevna propustljivost dovodi do propuštanja supstanci poput bakterija i ostataka hrane koji nisu svareni kroz zidove creva. Studije izvedene na svinjama su zaključile da NAC popravlja oštećena crevna tkiva, kao što je to slučaj kod prethodno pomenutog stanja, stvarajući signale koji zatežu, smanjuju prostore unutar crevnog zida. Ovo za posledicu ima „krpljenje“ mesta koja propuštaju u želucu. Onog momenta kada se zdravlje creva dovede na optimalan nivo, remisija hašimoto sindroma postaje moguća!

NAC takođe prmoviše zdravlje crevnog trakta tako što pomaže detoksikaciju crevnih bakterija i razgradnju biofilmova. Biofilmovi su skupovi mikroorganizama koji rastu na biološkim površinama i često skladište patogene, koji dalje mogu dovesti do infekcija. Danas, usled preterane upotrebe antibiotika, mnogi biofilmovi postaju sve otporniji, pa istraživači pojačano tragaju za novim metodama borbe protiv ovih skupova mikroorganizama. Studija iz 2014. je zaključila da u kombinaciji sa različitim antibioticima, NAC može značajno probiti slojeve bakterijskih biofilmova koji postaju sve otporniji na klasične metode lečenja. Ovo otkriće znači da nam NAC može takođe pomoći u odstranjivanju patogena, koji se često mogu javiti u želucu, odnosno biti faktor nastanka hašimoto sindroma.
NAC za pridružene bolesti

Respiratorna oboljenja. Oni sa autoimunološkim oboljenjima su izloženiji riziku nastanka drugih autoimunoloških stanja, poput astme. NAC može pomoći u tretmanu.

Osteoropoza i zdravlje kostiju. Osteoropoza se češće ispoljava kod pacijenata ženskog pola sa hašimoto sindromom , kao i onih koji uzimaju hormone štitne žlezde, jer ovi hormoni ubrzavaju promene na kostima. Istraživanja su pokazala da upalni citokini indukuju lučenje COX-2 (ključni okidač bola i upala u mnogim hroničnim bolestima)  osteoblatima (ćelije odgovorne za sintezu i mineralizaciju kostiju) u upaljenim zglobovima. Ovo je praćeno aktiviranjem osteoklasta, koji razgrađuje kosti. U jednoj studiji, NAC je dodat u koštanu srž pacova, a potom je zabeležen značajan porast aktivnosti alkalin fosfataze (čiji se nivoi dižu prilikom koščanog rasta) i osteoblastičnih kultura (ćelija koje razvijaju kosti), kao i pojačana regulacija markera koščanog gena, kao što je kolagen.

Dijabetes tipa 2. Upala ima najznačajniju ulogu u razvoju insulinske rezistencije, odnosno tipa 2 dijabetesa. Jedna studija iz 2018. pokazala je da je grupa miševa na visokokalorijskoj ishrani dobila mnogo više na telesnoj masi i masnoćama, zajedno sa poremećenom tolerancijom na glukozu i insulin, za razliku od grupe koja je bila na istoj ishrani, uz suplementaciju sa NAC. Dodatno, grupa koja je dobijala NAC doze zabeležila je i znatno veću motornu aktivnost, kao i poboljšanja DNK. Rezultati su sugerisali da NAC može poboljšati insulinsku rezistenciju i hroničnu upalu kod gojaznih miševa, kroz anuliranje štetnih posledica oksidativnog stresa. 
Gojaznost. Gojenje i metabolički poremećaji, uključujući insulinsku rezistenciju, često idu „ruku pod ruku“ sa oboljenjima štitne žlezde i upalama. Jedna studija iz 2016. zaključila je da suplementacija sa NAC blokira uvećanje masnog tkiva i nastanak gojaznosti kod miševa koji su imali visokokalorijsku ishranu. NAC je takođe popravio insulinsku osetljivost i stimulisao termogeničke gene (one koji regulišu sagorevanje masti), sugerišući zaključak da NAC može pomoći u prevenciji gojaznosti i sa njom povezanih metaboličkih poremećaja.
Dnevne doze od 1800 mg su obično preporučene. Najbolji period konzumacije je uz obrok, kako biste izbegli eventualne stomačne tegobe.

Čak i pri povišenim dozama, istraživači su zaključili da je NAC bezbedan za konzumaciju i dobro apsorbovan u telu. Ipak, treba imati u vidu da može uzrokovati stomačne tegobe, povraćanje, proliv  i dr, ukoliko se uzima na prazan stomak, te je pametno konzumirati ga uz obrok. Dalje, NAC se ne preporučuje pojedincima koji su osetljivi na sumpor, odnosno onima sa izraženom CBS mutacijom. Iako je odobren za ljudsku upotrebu, NAC može doći u koliziju sa pojedinim medikamentima. Konzumacija ovog suplementa u slučaju aktivnog čira na želucu može biti kontraproduktivno, a do interakcija može doći i sa pojedinim antikancerogenim agentima. Dalje, ne preporučuje se za konzumaciju sa nitrogllicerinom, ili metoklopramidom. Ukoliko imate kakvih nedoumica, ili briga, konsultujte lekara, ili farmaceuta. Još jedna napomena – ukoliko otvorite kutiju i osetite neprijatan miris, nemojte misliti da su vam prodali pokvaren suplement. Setite se samo karakterističnog mirisa sumpora, tj. „pokvarenih jaja“.

Zaključak
NAC je multifunkcionalni suplement koji može posebno biti koristan pacijentima koji boluju od hašimoto sindroma, kao i pojedincima koji su izloženi oksidativnom stresu, odnosno hroničnoj upali.
Izvor: thyroidpharmacist.com

Van mreže midzi

 • Lightweight Member
 • ***
 • Poruke: 291
Odg: NAC - N -acetyl L cystein
« Odgovor #1 poslato: Januar 11, 2022, 02:54:08 posle podne »
Ima li neko odredjeno vreme kada uneti NAC ili se moze bilo kada u toku dana?
Ovde u tekstu stoji uz obrok kako ne bi imali smetnje, probao na taste i nikakvih problema da li je to okej?

Van mreže Pedja_Petrovic

 • Admin
 • Super-heavyweight Member
 • ********
 • Poruke: 44.920
 • THE GENERAL OF ARMY
  • Ogistra Suplement Shop
Odg: NAC - N -acetyl L cystein
« Odgovor #2 poslato: Januar 11, 2022, 02:55:54 posle podne »
Ima li neko odredjeno vreme kada uneti NAC ili se moze bilo kada u toku dana?
Ovde u tekstu stoji uz obrok kako ne bi imali smetnje, probao na taste i nikakvih problema da li je to okej?

na taste je ok

Van mreže midzi

 • Lightweight Member
 • ***
 • Poruke: 291
Odg: NAC - N -acetyl L cystein
« Odgovor #3 poslato: Januar 11, 2022, 03:44:38 posle podne »
Ima li neko odredjeno vreme kada uneti NAC ili se moze bilo kada u toku dana?
Ovde u tekstu stoji uz obrok kako ne bi imali smetnje, probao na taste i nikakvih problema da li je to okej?

na taste je ok
Hvala Pedja.
Reci mi jos samo ovo da li raspodeliti dozu u toku dana ujutru/uvece ili je dovoljno uzeti 1200mg ujutru ili je ipak bolje 600/600 ujutru na taste i uvece pre spavanje?

Van mreže Pedja_Petrovic

 • Admin
 • Super-heavyweight Member
 • ********
 • Poruke: 44.920
 • THE GENERAL OF ARMY
  • Ogistra Suplement Shop
Odg: NAC - N -acetyl L cystein
« Odgovor #4 poslato: Januar 12, 2022, 05:31:49 posle podne »
podeli doze

Van mreže midzi

 • Lightweight Member
 • ***
 • Poruke: 291
Odg: NAC - N -acetyl L cystein
« Odgovor #5 poslato: Januar 12, 2022, 05:53:31 posle podne »