Ostalo > Offtopic
Studiranje u Americi/Kanadi
Pirat:
pa dobro imas li ti iole neku predstavu pre svega sta bi tamo studirao ?:)
Francuz:
--- Citat: pirat Jul 29, 2011, 08:50:36 posle podne ---pa dobro imas li ti iole neku predstavu pre svega sta bi tamo studirao ?:)
--- Kraj citata ---
Nemam, nekako sam se vise brinuo kako da odem i upisem. :)
Trenutno sam prva godina na fakultetu u Beogradu, studiram poslovnu ekonomiju. To sam upisao jer to ima, da se tako izrazim, malo vecu "sirinu", ali da kazem da me zanimaju pravo i jezici ( engleski pricam veoma dobro, sledece godine pocinjem ucenje spanskog ili nemackog ).
Jedino sto bi hteo da izbegnem su prirodne nauke: matematika, fizika, hemija...
MarK3:
Nije problem da upises koledz u USA... Stavise postoji stotine skola gde bi te primili, samo je jedino pitanje da li bi ti neko dao stipendiju ili bi morao da platis iz svog dzepa... Ako u Srbiji nisi cisti odlikas + izvanredni rezultati sa republickih i međunarodnih takmicenja, ili ako nisi sportista sa dobrim rezultatima, o stipendiji mozes samo da sanjas... Posto imas drugare koji su vec dobili te stipendije raspitaj se detaljno kod njih. Ne znam tacno kako ide proces apliciranja za koledz, ali u sustini moras da napravis klip, napises motivaciono pismo, radis testove, pa odlucuju da li ce da ti daju vizu na osnovu tvoje proslosti, pa rankiranje itd...
Inace ako ti sve ovo ne uspe, nemoj da se razocaras. Posle studija mozes da odes turisticki u USA, kupis "brak" , sredis dokumenta i nostrifikujes diplomu sto naravno traje neko vreme. U medjuvremu bi morao da radis razlicite poslove da bi imao za zivot i slicno. Po meni prvo bi trebalo da odlucis sta ces konkretno da studiras! Na kojem si fakultetu u Beogradu? Inace nasi fakulteti i nisu nesto priznati u svetu, sem ETF-a, FON-a, Arhitektonskog fakulteta (za ove je nostrifikacija laksa mada sve zavisi od drzave do drzave i na kojem univerzitetu nostrifikujes diplomu). Najvise posla ima u IT-u i medicini, za ekonomiju ne znam tacno...
Sto se tice zivota u USA, ne znam kakva su tvoja ocekivanja. Zivi se veoma brzo a i radi mnogo vise nego u EU, ali je mesto gde ces se najbrze steci materijalno bogatstvo ako se stvarno budes potrudio. Zivot je skup u velikim gradovima, porez zavisi od drzave u kojoj zivis itd... Socijalne pomoci nema, sto znaci da moras da izaberes neki zdravstveni osiguravajuci paket ( sto su ti paketi jeftiniji, imaces i manju sigurnost ). Ali recimo u Skandinavskim zemljama imas puno zdravstveno osiguranje i socijalnu pomoc, ali plate nisu kao u USA, sto znaci da ces ziveti sasvim normalno (bez besnih kola, nakita, bla bla sta vec). Po meni je Australija ili Hong Kong dobar izbor, pruza slicne mogucnosti kao USA a ima veoma razvijen zdravstveni i socijalni sistem.
I za kraj trebalo bi da postavis pitanje sebi, zasto zelis da napustis ovu jadnu zemlju jer ako nemas jake razloge ili ciljeve celi zivot ces razmisljati o povratku, i nigde neces moci da uklopis i funkcionises kako treba. Imas jos vremena, polako slozi kockice i to je to ;)
jovann:
--- Citat ---Sto se tice zivota u USA, ne znam kakva su tvoja ocekivanja. Zivi se veoma brzo a i radi mnogo vise nego u EU, ali je mesto gde ces se najbrze steci materijalno bogatstvo ako se stvarno budes potrudio.
--- Kraj citata ---
NIje to sad kao nekad,u velikoj su krizi i oni...
oktagon:
--- Citat: MarK3 Jul 31, 2011, 11:05:31 posle podne ---Nije problem da upises koledz u USA... Stavise postoji stotine skola gde bi te primili, samo je jedino pitanje da li bi ti neko dao stipendiju ili bi morao da platis iz svog dzepa... Ako u Srbiji nisi cisti odlikas + izvanredni rezultati sa republickih i međunarodnih takmicenja, ili ako nisi sportista sa dobrim rezultatima, o stipendiji mozes samo da sanjas... Posto imas drugare koji su vec dobili te stipendije raspitaj se detaljno kod njih. Ne znam tacno kako ide proces apliciranja za koledz, ali u sustini moras da napravis klip, napises motivaciono pismo, radis testove, pa odlucuju da li ce da ti daju vizu na osnovu tvoje proslosti, pa rankiranje itd...
Inace ako ti sve ovo ne uspe, nemoj da se razocaras. Posle studija mozes da odes turisticki u USA, kupis "brak" , sredis dokumenta i nostrifikujes diplomu sto naravno traje neko vreme. U medjuvremu bi morao da radis razlicite poslove da bi imao za zivot i slicno. Po meni prvo bi trebalo da odlucis sta ces konkretno da studiras! Na kojem si fakultetu u Beogradu? Inace nasi fakulteti i nisu nesto priznati u svetu, sem ETF-a, FON-a, Arhitektonskog fakulteta (za ove je nostrifikacija laksa mada sve zavisi od drzave do drzave i na kojem univerzitetu nostrifikujes diplomu). Najvise posla ima u IT-u i medicini, za ekonomiju ne znam tacno...
Sto se tice zivota u USA, ne znam kakva su tvoja ocekivanja. Zivi se veoma brzo a i radi mnogo vise nego u EU, ali je mesto gde ces se najbrze steci materijalno bogatstvo ako se stvarno budes potrudio. Zivot je skup u velikim gradovima, porez zavisi od drzave u kojoj zivis itd... Socijalne pomoci nema, sto znaci da moras da izaberes neki zdravstveni osiguravajuci paket ( sto su ti paketi jeftiniji, imaces i manju sigurnost ). Ali recimo u Skandinavskim zemljama imas puno zdravstveno osiguranje i socijalnu pomoc, ali plate nisu kao u USA, sto znaci da ces ziveti sasvim normalno (bez besnih kola, nakita, bla bla sta vec). Po meni je Australija ili Hong Kong dobar izbor, pruza slicne mogucnosti kao USA a ima veoma razvijen zdravstveni i socijalni sistem.
I za kraj trebalo bi da postavis pitanje sebi, zasto zelis da napustis ovu jadnu zemlju jer ako nemas jake razloge ili ciljeve celi zivot ces razmisljati o povratku, i nigde neces moci da uklopis i funkcionises kako treba. Imas jos vremena, polako slozi kockice i to je to ;)
--- Kraj citata ---
Sto se proucavalo dje da se smugne, hehe
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju