evolucija
bilo je reci o tome kako su za nas neke AK esencijalne dok za zivotnje npr nisu itd..
Upravo tako. Covek je vremenom evoluirao, kao sto i dan danas evoluira. Zato ne mozemo porediti nekadasnjeg coveka i ovoga danas. Prvo, kalorijski unosi nekada su bili znatno manji, coveku hrana nije bila pri ruci i oko njega, vec se cak sta vise morao dobro pomuciti da dodje do nje. Zatim i unos pojedinih vrsta namirnica je bio drugaciji, ljudi su ranije konzumirali vise neobradjenih, integralnijih namirnica, manje mesa, a preradjenih namirnice sa aditivima i dodatcima nije ni bilo. Vecina obicnog sveta je bila mnogo aktivnija nego prosecan covek danas. Sve to je u covekovom bicu i genetici izazvalo promene i poremecaje zbog kojih danas bolujemo od stvari za koje nekada nismo ni znali, jer covekova evolucija traje par miliona godina, a mi smo u zadnjih stotinak godina upravo sa ishranom uspeli da unistimo sve dobro sto nam je ona dala.
[/quote]
hm hm ovo za mali unos mesa se bas ne bih slozio...u stvari zavisi o kom coveku govorimo,o onom sa pocetkom agrikulture tj kad smo fakticki i poceli da jedemo zitarice i skrob ili o coveku pre agrikulturne revolucije koji se hranio iskljcuivo zivotinjama(meso,mozak,kostana srz itd. ove stavri bas pominjem jer su izuzetno bogat izvor esencijalnih masnih kiselina koje su bile neophocne za rast i evoluciju mozga,mozak je 80%mast,10toga omega3) a uh je unosio iz voca i bobica,povrca koje je skupljao buduci da nije umeo da barta tj uzgaja ista te se oslanjao iskljucivo na masti i meso(preko zime nisi imao sta drugo jesti). E naravno,vec sa pocetkom agrikultura,psenica,ljudi se naseljavaju u gardovima,sve manje "fizicke" aktivnosti da ne kazem,lagodniji zivot,javlja se visak,ljudi se debljaju...
e sad sta je u ljudskoj prirodi...najblize bi bila neka low carb ishrana verovatno,kada pricamo o zdravlju znaci uh iz voca tipa kupine,maline,jagode,ribizle i povrca(da ne nabrajam,znate) i meso (sad ce da kidisu na mene vegani
) plus dosta esencijalnih m. k. sto iz zivotinaj sto iz biljaka.
sa stanovista BB,UH je jbg mnogo laksi nacin dovodjenja energije,i na to smo se navikli milenijumima unazad i danas skoro da samo tako mozemo funkcionisati...Mislim cela ta prica oko insulina tj dijabetes,gluten itd itd smo sve sami napravili usled nacina tj promene ishrane coveka s apojavom razne ne tako dobre hrane...
ja sam malo odkenjao o evoluciji
al uglavnom manite se prostih osim oko treninga i bazirajte se na kompleksnim UH,mislim to ste ionako vec znali valjda.