General Bodybuilding Discussion > Članci

VAZNOST SNA !!

(1/4) > >>

Pedja_Petrovic:
Poremećaj spavanja utiče na hormone, apetit i telesnu težinu

Mrzim spavati; čim se probudim spreman sam iskočiti iz kreveta i započeti bilo šta: pisati, napraviti omlet, što god. Međutim, ponekad se probudim subotom, uzbuđen zbog svoje budnosti, i shvatim da je tek 05:30.

Osećam se veoma dobro i najradije bih ustao. Ali sa samo šest sati sna, uverim se da sklopim oči i krenem razmišljati o nečemu opuštajućem što bi me nateralo da zaspem. Tada se obično probudim par sati posle.

Nakon 7.7 sati sna, stvarno sam spreman započeti svoj dan. Ali čemu tolika frka oko spavanja?

Ono je vrlo važno!

Kao prvo, postoji vrlo značajno istraživanje koje kaže da vas konstantan i neadekvatan san može dovesti na rub gojaznosti i dijabetesa.

Tačnije , nedostatak sna se može umešati u :

-Način na koji telo koristi glukozu ( šećer / ugljeni hidrati ) i luči insulin

-povećanje apetita

-Potrošnju energije tokom perioda od 24 sata........

NASTAVAK teksta,procitajte na nasem BLOGU,klikom na link ispod:

http://wwwogistra-nutrition-shop.blogspot.com/2014/05/vaznost-sna.html

Izvor:Bodybuilding.com

djLE:
naravno zna se da sportistima treba oko 8 sati sna , e sada mene zanima da li je bitno leci rano u krevet i spavati 8 sati ili leci jako kasnmo  oko 3- 4 ali ispuniti tu cifru od 8 casova? ima li neke velike razlike konkretno? znam za one price u 9 telo se budi u 10 najjbolje se vezba itd itd

Steam:

--- Citat: djLE  Maj 30, 2014, 04:57:49 posle podne ---naravno zna se da sportistima treba oko 8 sati sna , e sada mene zanima da li je bitno leci rano u krevet i spavati 8 sati ili leci jako kasnmo  oko 3- 4 ali ispuniti tu cifru od 8 casova? ima li neke velike razlike konkretno? znam za one price u 9 telo se budi u 10 najjbolje se vezba itd itd

--- Kraj citata ---
Taj problem je veoma prisutan kod mene  ;D
Bez posla sam jedno duze vreme i naviknut da zaspim oko 3 i navijam sat da ustanem u 11 i tad mi je prvi obrok,a zadnji obrok je pred spavanje sto ga cini u 3 ujutru.Pa tako kasno ustajem vreme dana mi je krace i nekad ne pojedem sve ugljene hidrate i ostane mi za taj zadnji obrok pred spavanje.A da zaspim pre 2-3 nema teoretske sanse ne moguce jednostavno legnem u kreven u 12 i gledam u plafon do 3  :-\

sky:

--- Citat: Goran_Ca  Maj 30, 2014, 09:08:26 posle podne ---
--- Citat: djLE  Maj 30, 2014, 04:57:49 posle podne ---naravno zna se da sportistima treba oko 8 sati sna , e sada mene zanima da li je bitno leci rano u krevet i spavati 8 sati ili leci jako kasnmo  oko 3- 4 ali ispuniti tu cifru od 8 casova? ima li neke velike razlike konkretno? znam za one price u 9 telo se budi u 10 najjbolje se vezba itd itd

--- Kraj citata ---
Taj problem je veoma prisutan kod mene  ;D
Bez posla sam jedno duze vreme i naviknut da zaspim oko 3 i navijam sat da ustanem u 11 i tad mi je prvi obrok,a zadnji obrok je pred spavanje sto ga cini u 3 ujutru.Pa tako kasno ustajem vreme dana mi je krace i nekad ne pojedem sve ugljene hidrate i ostane mi za taj zadnji obrok pred spavanje.A da zaspim pre 2-3 nema teoretske sanse ne moguce jednostavno legnem u kreven u 12 i gledam u plafon do 3  :-\

--- Kraj citata ---

Ja sam se popravio sad navijam 9-pola 10, ako sutradan nemam predavanja ili ispite. Mada sada je i to gotovooo nema vise predavanja. :D  ;D

nebojsaprotic:
pa i ja imam problem sa spavanjem, pogotovo u ispitnom roku, da bih stigao da odem na fax, odslušam predavanja seminare i vežbe, učim u toku dana, odradim trening, mogu realno da odpsavam max 6 sati, neretko i po 5 sati spavam ( od 2 do 7). ponekad uhvatim u toku dana pola sata-sat spavanja. za vikend ga pocepam po 8-9 sati, al i to ne bude kvalitetno i budim se često , verovatno jer je organizam naviknut da se budi posle 5 sati sna.
razmišljao sam da krenem ZMA, ne znam da li bi mi koristilo to, kvalitet sna mi i nije baš najbolji, ne osecam se odmorno ni nakon 8 sati sna... šta mislite, ZMA ili ne?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju