General Bodybuilding Discussion > Članci
VAZNOST SNA !!
Black&Decker:
pa idealno bi bilo da ustajemo u 5 pola 6,al jbg..to je skoro nemoguce danas...
i ja imam problem sa tim...realno,uvek se zadrzis negde do kasno poremetis bio ritam i cao...kada ustajem rano zbog obaveza ustajem u 6,kada nemam ustajem i posle 12...ne mogu se naviknem ni na sta...
uglavnom se mnogo lepse osecam kada ustanem ranije...za mene jutro najlepsi deo dana...ali ga retko srecem :)
svako ko ustaje posle 9 je u neku ruku "poremecen", nismo sove da ne vidimo sunce...kada sam radio nocne smene,pa prekosutra dnevna...havarija...kao drogiran konstantno
Joca83:
Prenecu vam svoje iskustvo.
Godinama sam radio nocne smene, san je bio poremecen i uglavnom sam zbog obaveza manje spavao.
Kad sam prestao da radim i kad sam poceo normalno da spavam oporavak misica nakon jakih treninga je bio neuporedivo kraci te sam mogao i jace i cesce da treniram. Tako da sam se i licno uverio u vaznost sna kad je u pitanju oporavak misica i napredak.
Pedja_Petrovic:
--- Citat: nebojsaprotic Maj 30, 2014, 10:37:09 posle podne ---pa i ja imam problem sa spavanjem, pogotovo u ispitnom roku, da bih stigao da odem na fax, odslušam predavanja seminare i vežbe, učim u toku dana, odradim trening, mogu realno da odpsavam max 6 sati, neretko i po 5 sati spavam ( od 2 do 7). ponekad uhvatim u toku dana pola sata-sat spavanja. za vikend ga pocepam po 8-9 sati, al i to ne bude kvalitetno i budim se često , verovatno jer je organizam naviknut da se budi posle 5 sati sna.
razmišljao sam da krenem ZMA, ne znam da li bi mi koristilo to, kvalitet sna mi i nije baš najbolji, ne osecam se odmorno ni nakon 8 sati sna... šta mislite, ZMA ili ne?
--- Kraj citata ---
zma -sigurno ce da pomogne
Pedja_Petrovic:
--- Citat: djLE Maj 30, 2014, 04:57:49 posle podne ---naravno zna se da sportistima treba oko 8 sati sna , e sada mene zanima da li je bitno leci rano u krevet i spavati 8 sati ili leci jako kasnmo oko 3- 4 ali ispuniti tu cifru od 8 casova? ima li neke velike razlike konkretno? znam za one price u 9 telo se budi u 10 najjbolje se vezba itd itd
--- Kraj citata ---
nije isto
nase telo je programino na zalost tako da kako odmice radni dan (po normalonom 24h clocku) tako se i nivo hormona smanjuje itd itd itd itd.
Razlikka izmedju 9 i 11 i ije neka i tu telo moze da se adekvatno resetuje sa aktivnom fazom REM sna,ali je velika razika imasju 9 ili 1 tj 21 ili 22 i 03:00
cak i u extrmenim uslovima gde je telo prinudjeno da se adaptira na zadate situacije-rad po nocnim smenama u duzem v periodu ili slicno-telo nije u stanju da adaptira hormonalni odaziv u adekvatno vreme i sl
djLE:
--- Citat: Pedja_Petrovic Maj 31, 2014, 06:41:02 pre podne ---
--- Citat: djLE Maj 30, 2014, 04:57:49 posle podne ---naravno zna se da sportistima treba oko 8 sati sna , e sada mene zanima da li je bitno leci rano u krevet i spavati 8 sati ili leci jako kasnmo oko 3- 4 ali ispuniti tu cifru od 8 casova? ima li neke velike razlike konkretno? znam za one price u 9 telo se budi u 10 najjbolje se vezba itd itd
--- Kraj citata ---
nije isto
nase telo je programino na zalost tako da kako odmice radni dan (po normalonom 24h clocku) tako se i nivo hormona smanjuje itd itd itd itd.
Razlikka izmedju 9 i 11 i ije neka i tu telo moze da se adekvatno resetuje sa aktivnom fazom REM sna,ali je velika razika imasju 9 ili 1 tj 21 ili 22 i 03:00
cak i u extrmenim uslovima gde je telo prinudjeno da se adaptira na zadate situacije-rad po nocnim smenama u duzem v periodu ili slicno-telo nije u stanju da adaptira hormonalni odaziv u adekvatno vreme i sl
--- Kraj citata ---
hvala pedjos, od sad mleko pa u krevet! :D
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju