General Bodybuilding Discussion > Članci

PROKLETO NAJBOLJI ČLANAK O KORTIZOLU IKAD

<< < (3/3)

sasadjak:
Snagu ketoze odredjuju ketoni u krvi. Nije isto kada imas 1 ili 5mmol/L.
Moja zena radi rotacije UH i kada odradi kardio 1 sat na danu bez UH ketoni joj odu na 1.7mmol/L sto je po definiciji ketoza a daleko je od tog stanja jer ce nakon 10 minuta uzeti obrok i vratiti ih na 0.2mmol/L u roku od sat vremena.

Svako od nas ima ravnotezu secera u krvi. Recimo meni je to od 4.8-5.1, tu se nista ne desava. Ispod 4.8 krecu ketoni, sto nizi secer brze se prave ali mnogo sporije rastu nego sto padaju. Na preko 5.1 se vec lagano aktivira insulin i vraca na 4.4-4.6. Oni reaguju maltene u realnom vremenu u roku od 20 minuta razlika bude -2mmol/L kada krenu dole.
Sta je poenta, sto manje vremena dok si na keto provesti u tom stanju ravnoteze. A nakon svakog obroka koji nema dovoljno proteina i zelenisa nema sta da podigne secer preko 5.1 i aktivira insulin da vrati secer nazad. I onda moze proci par sati u tom ravnoteza stanju pogotovu uvece dok se odmara, pa se ode u krevet sa 5.0 secera u krvi, ketoni se ne prave, secer pada sam od sebe ali kako noc odmice pojavljuje se kortizol i lagano ga podize spremajuci nas za budjenje (to je taj normalan proces) i umesto da smo celu noc turbo pravili ketone radili smo to sa polovinom ili trecinom snage. Na kraju se probudimo i tek onda kortizol poveca secer toliko da ga insulin obori i tek tada krece opet normalno pravljenje ketona pod uslovom da nista ne jedemo narednih sati.

Ja to resavam tako sto izmerim secer pred spavanje, ako je 5 popijem mericu izolata (yamamoto naravno :) ) i u roku od 20 minuta secer skoci na 5.3-5.4, insulin ga resetuje na 4.5, 4.6 i ketoni se prave celu noc kako treba.

Opasno je uzeti previse izolata jer onda je vrlo verovatno da ce insulin jace opaliti i spustiti na 4 pa ce kortizol proraditi ranije nego treba i bez jace droge tesko da ce biti miran san i rizik je da ce sledeci dan biti sa manje energije koja nam treba za trening.

Naravno da svako od vas ima svoj oproban nacin i nemojte moje pisanje shvatiti kao nametanje misljenja, zelja mi je da podelim sa vama ono sto sam probao na sebi. Pre svega zbog samog foruma :)

Pirat:
Aktivacijom insulina (kontrolisanom), vraćaš sebe u ketozu jer spustis šećer, to bi značilo i  da kardio pred spavanje može izazvati još bolju produkciju ketona...inace sviđa mi se kako razmišljaš, bilo bi super da možeš da izmeris ketone tokom spavanja, imao bi naučnu studiju  ;) jel su ovo neke takmičarske forme u pitanju ili čisto rekreativno  :D

Pedja_Petrovic:

--- Citat: pirat  Novembar 27, 2019, 08:09:43 pre podne ---Aktivacijom insulina (kontrolisanom), vraćaš sebe u ketozu jer spustis šećer, to bi značilo i  da kardio pred spavanje može izazvati još bolju produkciju ketona...inace sviđa mi se kako razmišljaš, bilo bi super da možeš da izmeris ketone tokom spavanja, imao bi naučnu studiju  ;) jel su ovo neke takmičarske forme u pitanju ili čisto rekreativno  :D

--- Kraj citata ---

Ovo je moj kum
ovo radi rekreativno sada, a inace je ucesnik onih extreme ubistava tipa IRONMAN -TOUR DE GIANTS i slicno :D
Nista posebno uglavnom :D :D

https://www.youtube.com/watch?v=5O38b5KBzUE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0qBrV1GYVMn9nt7iWmiZHJakJPfbxswofkfuYBpIz5uZDDrhnS99QiqVQ

Inace sale sve sto radi, radi temeljno, pristupa za znanstvenih i nacunih cinjenica i svakako sve sto radi i kasnije pise pise iz empirije..

Pirat:
ja sasadjak nisam skapirao na prvu loptu o cemu pise, jer je citirao deo clanka koji govori o hronicnom povecanju kortizola i i uticaju na insulin, gde nema dvojbe kakav je ishod...

sasadjak:

--- Citat: pirat  Novembar 27, 2019, 08:09:43 pre podne ---Aktivacijom insulina (kontrolisanom), vraćaš sebe u ketozu jer spustis šećer, to bi značilo i  da kardio pred spavanje može izazvati još bolju produkciju ketona.
--- Kraj citata ---
Kardio pred odlazak u krevet meni podize kortizol dosta i onda legnem u krevet i osecam pojacano pumpanje srca, treperim i slicno, nisam ni znao sta je to dok mi Pedja nije objasnio da je to kortizol i kako se to ublazava (ashwagndhom i zma).
Ali nisu ni tablete svemoguce, one pomazu da se smiri kortizol ali tesko mogu blokirati ako je izazvan pred spavanje. Poenta je leci u krevet i osecati se opusten jer tako dobijamo pravi odmor i imamo pravi oporavak i izbegavamo nakupljanje dodatnog stresa u slucaju da ne mozemo spavati. Meni se cesto desavalo da legnem tako sa povisenim kotizolom mrtav umoran ali san bude iscepkan, nekvalitetan i probudim se umoran. Onda sledeci dan moram provesti u totalnom oporavku da se vratim u normalu jer svako silovanje vodi u jos veci problem i na kraju pretreniranost, pad imuniteta i slicno. Napravicu posebnu temu o mom slucaju da ne pisemo ovde ono sto nema veze sa temom.
http://www.realx3mforum.com/smf/index.php?topic=35318.new#new

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju