General Bodybuilding Discussion > Članci
NAJČEŠĆI SIMPTOMI I OBOLJENJA
dr_Jelena:
BOL U STOMAKU
Bol u stomaku potiče od organa koji su smešteni u trbušnoj duplji: želudac, debelo i tanko crevo, jetra, žučna kesica i pankreas.
Bol u stomaku može nastati usled zapaljenja (npr. zapaljenje slepog ili debelog creva), usled kontrakcije ili rastezanja organa (blokada žučnog kanala usled kamenčića, otekle jetre usled hepatitisa, delimične ili potpune opstrukcije creva), može nastati i usled smanjenog snadbevanja nekog od organa trbušne duplje krvlju kao npr. kod ishemijskog kolitisa. Bol u stomaku može nastati iako nije izazvan jednim od prethodnih uzroka kao na primer kod sindroma iritiranih creva (IBS) - kontrakcija i preterano osetljivi nervi unutar creva.
Topografija stomaka:
Područje stomaka se može podeliti u 4 kvandranta: gornji desni, gornji levi, donji levi i donji desni kvandrant. Različiti regioni stomaka se mogu predstaviti i kao deo u centru, tačno ispod rebara (epigastrični region), oko pupka (periumbilikalni region) i iznad karlične kosti (pelvični region).
Bol ispod rebara može nastati usled čira, zapaljenja pankreasa, gastroezofagijalnog refluksnog oboljenja.
U desnom gornjem kvandrantu stomaka: zapaljenje žučne kesice (holecistitis), hepatitis, apces na jetri.
Bol u levom gornjem kvadrantu stomaka: oboljenja slezine
Bol oko pupka: opstrukcija creva, simptomi zapaljenja slepog creva
Desni donji kvandrant: simptomi razvijenog zapaljenja slepog creva, ginekološka oboljenja
Bol u levom donjem kvandrantu divertikularna oboljenja ili kod žena ginekološka oboljenja.
Bol iznad karlične kosti: infekcije urinarnog trakta ili opstrukcija bešike.
Ukoliko bol u stomaku nije praćen nekim drugim simptomima najčešće nije ozbiljan problem.
Tretman bola u stomaku zavisi od uzročnika i dijagnostikovanog oboljenja.
mrki:
BRAVO JELENA,opet si nas osvežila...
Voleo bih ako bi mogla nastviti nešto slično u oblasti sportske medicine ili ti koje su najčešće bolesti i povrede koje zadaju muke ljudima koji se bave sportom.
U mom slučaju a čuo sam više puta i kod drugih najčešće se dešavaju povrede ligamenata,istegnuća,isčašenja,ušinuća (verovatno za ovo postoji stručan naziv) koja znaju da budu jako bolna i da dugo traju.
Jako nezgodno je doći u stanje pretreniranosti koje sportisti neretko ignorišu (moj primer) pa posle samo 48 sati dođe do vidnog pada imuniteta praćenim kompletnom slabošću i pojavom raznih infekcija.
mogu čak i navesti jedan primer gde sam zaglavio infektivnu zbog 5 nedelja provedenih sa temperaturom 37,1-37,5.transaminaze su mi bile 3-4x veće i svi su sumnjali na neko oboljenje jetre.posle nekoliko nedelja agonije neki matori doca me je pregledao i samo se nasmejao u brk i procedio " dečko a jel ti baš treniraš a", tek tada sam shvatio šta znači pravilna ishrana i suplementacija koju do tada nisam imao i na svu onu muku koju sam prošao ispostavilo se da sam imao povišenu ili smanjenu kreatinazu nesećam se najtačnije.
dr_Jelena:
I ja bih mnogo volela da mogu da pomognem oko sportske medicine, jer mi je to omiljena oblast ali na žalost nisam specijalista ...
Sve što mi bude dostupno od informacija, rado ću podeliti sa vama ...:P
p.s. HVALA na podršci ...
Milan J:
--- Citat: mrki Avgust 10, 2007, 08:15:29 pre podne --- :wink:
--- Kraj citata ---
Da ne bude bez mene. I ja se pridruzujem cestitkama.
princo:
Dobar text!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju