Pozdrav svima,
pratim inkognito forum neko vreme pa sam rešio da se registrujem i otvorim svoju temu.
Trenutno imam 192cm i oko 101kg. 31 godina
Cilj mi je gubitak masti i da se pre septembra dovedem do nekih 90kg. Nakon toga bih posvetio vreme estetici, odnosno nabacivanju mišićne mase.
Rekao bih da sam "profesionalni rekreativac" dakle daleko i od profesionalca i od rekreativca. Poslednjih 4 godine treniram u nekom polu-kontinuitetu (7 od 12 meseci sa prekidima - gruba procena). Upoznat sam sa osnovama pravilnog vežbanja, ne jurim velike težine ni obime, gledam da ispoštujem formu dok vežbam pa čak i po cenu spuštanja težine.
Treniram 5 dana nedeljno u proseku gde nakon kružnih treninga sa tegovima praktikujem jedno 70-80min kardia po treningu u proseku i ako sprava ne laže, sagorevam oko 130kcal na 10min u proseku, odnosno oko 900-1000kcal po treningu. Da, zvuči da imam mnogo kardio treninga, ali, da budem iskren, takav trening ima izuzetno pozitivan stimulans na moje navike i ne bih ga smanjivao. Pokušavao sam i HIIT, ali ostaje mi utisak da sa kardiom kakav praktikujem u najgorem slučaju postižem isti efekat. Možda zato što taj trening nije 100% LISS, ali ni HIIT.
Elem, bolji rezultati su izostali usled nepravilne ishrane koju sam koliko je to moguće "balansirao" treninzima i toga sam sasvim svestan. U neku ruku mi je krivo zbog toga, a sa druge strane, trening mi odavno nije "obaveza" već "uživanje" pa ne gledam na to kao nešto jako crno. Na kraju krajeva, krenuo sam sa preko 130kg i došao do 97, sa farmerki 42 spao na 33/34 u jednom momentu, bušio dodatne rupe na kaišu koji nisam mogao da spojim oko sebe i ne mogu da ne budem zadovoljan sa tim.
Elem, sve to vreme tumbanja i "stagniranja" me je navelo da naučim nešto o sebi i svojim navikama:
- Ostvarivanje cilja je neverovatna motivacija
- Najbolje rezultate postižem kada intezivniji pristup primenjujem kratkoročno (do 2 meseca recimo)
- Nisam sposoban da ispoštujem dugoročne programe ishrane/treninga
Svestan sam da ću zbog svojih navika imati klacklicu sa rezultatima. I to mi je OK. Nikoga ne krivim za to osim sebe a, ko zna, možda jednom pronadjem balans na koji neću gledati kao na "obavezu".
Medjutim, za sada mi balans nije cilj. Prvi korak mi je da dodjem do težine koja će me motivisati da dalje radim na sebi i mislim da za 2 meseca nije nemoguće izgubiti 10tak kilograma ako su treninzi redovni a ishrana se koriguje. Štaviše, verujem da bih umeo sam sebe da izolujem i bez nekih dodatnih saveta, ali, kada sam se već fokusirao u tom smeru, rekoh sebi, ajde da postignem 95% cilja a ne 80% kao do sada.
Zato bih se posvetio prvo ishrani jer se dvoumim izmedju Low Carb i Keto dijete. Naginjem ka Keto dijeti jer mi deluje kao vremenski efikasnija, pa imam par dilema:
- Priprema: da li postoji neka vrsta ishrane, čišćenje ili sl. pa da pripremim organizam na keto dijetu?
- Intermediate fasting: da li spajati IF sa keto dijetom?
- Proteini: da li moram da unosim više od 1.5p/kg, odnosno u mom slučaju ~150g proteina?
- Dani za punjenje: da li tih dana obavezno izbegavam svaki vid treninga ili mogu da odradim kardio?
- Sirevi: ako sam dobro razumeo, oni su veliko NE za keto dijetu, ali su OK za Low Carb?
- Žumanca: pošto je na keto dijeti mast OK, da li je greška ako konzumiram cela jaja? Žao mi da bacam žumanca
- Obroci: Nemam baš razvijenu naviku za više obroka dnevno pa da li je greška ako obroke "ukrupnim"?
Tu sam za sva pitanja i otvoren za predloge i hvala unapred na savetima.