Maj 18, 2024, 09:43:39 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.144 poruka u 18.753 tema - 20.949 članova - Poslednji član: Grizzly96
X3MShop banner

Autor Tema: Šta je menstruacija i koje su joj faze?  (Pročitano 50417 puta)

Van mreže dr_Jelena

 • Lepotica
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 692
  • More ...
Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« poslato: Jul 25, 2007, 11:49:24 posle podne »

Pod menstruacijom podrazumevamo mesečno krvarenje zbog odlubljivanja sluznice materice (endometrijuma) a dešava se uobičajeno na 28-29 dana, mada taj razmak može biti različit i kretati se od 21-35 dana. Menstruacija počinje u PUBERTETU. Prvu menstruaciju zovemo MENARHOM-PRVIM MENSTRUALNIM KRVARENJEM. Menstrualno krvarenje se završava MENOPAUZOM-poslednjim menstrualnim krvarenjem. Prvi dan krvarenja računamo kao prvi dan menstrualnog ciklusa a krajem menstrualnog ciklusa dan pre početka sledećeg menstrualnog krvarenja. Razmak izmedju menstrualnih ciklusa je obično izmedju 21-35 dana. Najačešće samo jedan od osam ciklusa dešava se tačno posle 28 dana.

 Menstrualni ciklus se, u odnosu na promene u jajniku, deli u tri dela:
   1. Folikularna faza ciklusa
   2. Ovulatorna faza ciklusa
   3. Lutealna ili korpus luteum faza ciklusa (faza žutog tela)

 U odnosu na promene koje se dešavaju na sluznici materice deli se na:
   1. proliferativnu fazu menstrualnog ciklusa i
   2. sekretornu fazu menstrualnog ciklusa.

Hormonska regulacija menstrualnog ciklusa zavisna je od skladne funkcije tri endokrina sistema: hipotalamusa, hipofize i jajnika.
Niske vrednosti estrogena na početku menstrualnog krverenja predstavljaju "poruku" hipotalamusu da započne sa produkcijom rilizing hormona. Ovaj hormon stimulativno deluje na hipofizu koja započinje sa sintezom povećanih količina dva hormona:folikulostimulirajućeg (FSH) i luteinizirajućeg (LH) hormona.

 U FOLIKULARNOJ FAZI CIKLUSA FSH stimuliše rast mnogih folikula u jajniku podstičući proizvodnju estrogenA tokom njegovog rasta. estrogen prouzrokuje zadebljanje materične sluznice ( endometrijuma) koja oblaže zidove materične duplje.U tom procesu će samo jedan od 500-1000 folikula, koji su započeli sa rastom prvog dana menstrualnog ciklusa, sazreti. Neposredno pred ovulaciju doći će do dramatičnog porasta koncentracije izlučenog LH (luteinizirajuceg hormona) u hipofizi (12-14 dan ciklusa ), što će delovati podsticajno na prskanje folikula i oslobadanje zrele jajne ćelije.

 OVULATORNA FAZA CIKLUSA traje uobičajeno 1-2 dana. U tom periodu će se jajna ćelija osloboditi iz zrelog jajnog folikula u procesu koji nazivamo OVULACIJA. Ovulacija nastaje 16-36 časova nakon što se zreo folikul nađe pod uticajem povišenih vrednosti LH. Folikul prska i tom prilikom se osolobađa jajna celija koju prihvata prošireni donji deo jajovoda. Jajna ćelija se od tog momenta, zahvaljujući aktivnim kretnjama jajovoda, kreće kroz jajovod prema materičnoj duplji. U toku tog putovanja može biti oplođena.

 FAZA ŽUTOG TELA traje uobičajeno 12-16 dana. To je period od ovulacije do sledećeg menstrualnog krvarenja. Na mestu gde se nalazio prsnuti folikul, iz koga se oslobodila jajna ćelija, nastaje formacija nazvana ŽUTO TELO. Ono započinje sa produkcijom ProgesteronA koji priprema, prethodno zadebljalu (proliferisanu), materičnu sluznicu za inplantaciju ( ugnježdenje) oplođene jajne ćelije.Ukoliko se to ne desi žuto telo atrofiše smanjujući i na kraju prestajući sa stvaranjem Progesterona i estrogena, što će dovesti do pojave menstruaclnog krverenja. Pad nivoa hormona koje je proizvodilo žuto telo predstavlja signal hipotalamusu da započne sa novim menstrualnim ciklusom.

Ukoliko do oplodnje dođe, embrinon započinje sa produkcijom HUMANOG HORIONSKOG GONADOTROPINA (HCG) koji deluje na žuto telo produžavajući njegovu funkciju koja će obezbediti nesmetan razvoj trudnoće a mensterualno krvarenjhe izostaje.


autor teksta: prof. dr Milenko Bujas
I'm strong enough to hold you on my shoulders ... again and again ...

Van mreže dr_Jelena

 • Lepotica
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 692
  • More ...
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #1 poslato: Avgust 04, 2007, 02:27:18 pre podne »
... u prilog temi još jedan zanimljiv isečak ... preuzet sa http://www.medicina.hr/seksualnost/clanci/menstruacija%20i%20sex.htm


Mnogim je ženama seks tijekom mjesečnice potreban i dobar. Mnoge su žene izvijestile kako im nakon orgazma tijekom mjesečnice popuštaju grčeviti bolovi koje inače osjećaju u tom periodu. Ovo nastaje zbog toga što stezanje maternice tijekom orgazma pomaže izbacivanju menstrualne krvi i smanjuje napetost njenih mišića, uzrokovanu hormonima. Mnoge od ovih žena se oslanjaju na masturbaciju kako bi postigle orgazam, osjećaju kako su, ili bi trebale biti, neprivlačne partneru u ovo vrijeme. Ostale jednostavno nisu raspoložene za seks s partnerom iako znaju dobrobit orgazama. Nekim ženama jako raste libido u vrijeme menstruacije i snažno žude za seksom u dvoje. Ovaj povećani seksualni nagon rezultat je hormona, a možda i spoznaje kako nije trudna i da je malo vjerojatno da će zatrudnjeti u tom periodu. Neke muškarce i žene privlači menstrualna krv i partnerica je najprivlačnija u vrijeme menstruacije; ovo je mali vampirski fetiš. Iz ovih razloga, seks i menstruacija moraju postojati zajedno.

Neke žene i djevojke se pitaju je li u redu masturbirati za vrijeme menstruacije. Masturbacija za vrijeme mjesečnice ne bi se trebala promatrati nikako drugačije nego i inače. Ukoliko žena osjeća grčeve za vrijeme menstruacije, još je poželjnije da zgrabi vibrator i zadovolji se. Iako vibrator nije nužan, neke žene tada nisu od volje da se rukom zadovoljavaju.

Ukoliko žena koristi uloške ili jednostavno želi da joj menstruacija otječe normalno, masturbacija tijekom tuširanja je najbolji izbor jer će uzrokovati najmanje "nereda". Druga je mogućnost imati nekoliko "menstrualnih ručnika" samo za ovu prigodu. Ukoliko ih se kupuje, mogu biti smeđi ili jarko obojani tako da menstrualna krv nije tako očita na njima. No, i bijeli mogu biti jednako dobri ako je to ženi u redu. Menstrualni ručnik se postavi na krevet, kauč ili stolicu te se masturbira kao i inače. Dodatna vlažnost može biti od pomoći.

Žene i djevojke koje koriste tampone često kažu da se ne žele zamarati s neredom. Međutim, u tome je bit, s "neredom" se ne treba zamarati. Psihološki, čak i sociološki, masturbiranje s tamponom nije isto što i masturbiranje kada krv slobodno teče. Korištenjem tampona, iako on sigurno funkcionira, radi se ono što društvo od žene očekuje, za razliku od onoga što je normalno. Svaka će se žena osjećati bolje u pogledu svoje menstruacije i svog tijela ukoliko na masturbaciju za vrijeme mjesečnice ne gleda na nešto prljavo što se ne bi smjelo raditi.

Seks s partnerom za vrijeme menstruacije može biti značajan izazov. Možda zbog toga što u početku oba partnera osjećaju kako seks i menstruacija ne idu zajedno, ili misle da partner tako osjeća. Rezultat je da nijedan od partnera to ne spominje. Mnoge žene osjećaju kako trebaju nešto tajiti od muškarca i da tada nisu poželjne. To je rezultat onoga što nam društvo cijeli život nameće.
I'm strong enough to hold you on my shoulders ... again and again ...

Van mreže natasha_bg

 • Lepotica
 • Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 1.735
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #2 poslato: Avgust 08, 2007, 09:10:51 pre podne »
Heh,dobar ti isecak :)

Van mreže natasha_bg

 • Lepotica
 • Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 1.735
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #3 poslato: Avgust 09, 2007, 11:01:15 pre podne »
Doktorka,koji je lek najbolje piti kada su u pitanju bolne menstruacije?

Van mreže dr_Jelena

 • Lepotica
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 692
  • More ...
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #4 poslato: Avgust 09, 2007, 11:14:08 posle podne »
Ima ih nekoliko :

Dolorexa (glavobolja i bolovi u trbuhu vezani za menstr. ciklus - biljni preparat, većina reaguje pozitivno)

Panadon extra (paracetamol, brže radi na prazan želudac ne oštećujući ga)

Naproksen (nesteroidni antiinflamatorni analgetik - Aleve, Anaprox, Naprogesic, Naprosyn, Naprelan, Synflex)

Nimesulid (nesteroidni antiinflamatorni analgetik - Mesulid, Nimeril, Nimesel, Nimulid, Nimusyp, Nimutab)
Ne znam koji bi mogla da reaguješ, ali probaj sa slabijim da se receptori bola prerano ne zasite ... ;)

Bilo bi poželjno uneti malo više magnezijuma u organizam ... u toku celog meseca a ne samo prvih dana ciklusa ....
Dodatno ... možda bi mogla da razmisliš o upotrebi Diane 35 za regulaciju ciklusa (kose,noktiju, akni)

p.s. Izvini što si čekala ovoliko ... slobodno možemo nastaviti na INBOX ... :P
I'm strong enough to hold you on my shoulders ... again and again ...

Van mreže dr_Jelena

 • Lepotica
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 692
  • More ...
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #5 poslato: Avgust 10, 2007, 01:31:53 pre podne »

Svaka devojka je bar jednom u svom životu imala želju da odloži početak svog menstrualnog krvarenja (iz različitih razloga ... na primer: letovanje, takmičenje, putovanje).
Do sada je taj ciklus mogla kontrolisati samo kontraceptivnim pilulama a od nedavno se na tržištu pojavio preparat koji će joj omogućiti odlaganje početka ciklusa za maksimalno 14 dana.

Preparat nije kontraceptivne prirode ali hormonske jeste.
Zove se PRIMOLUT NOIR (Primolut N) i proizvodi ga Schering AG, i sada je dostupan i za nas ….


Pre nego što razmislite da li je preparat pogodan za vas, pročitajte Informacije za pacijenta u PDF formatu, koji je u prologu ....

Za prevod mi se obratite na inbox, diskrecija zagarantovana ...
I'm strong enough to hold you on my shoulders ... again and again ...

Van mreže natasha_bg

 • Lepotica
 • Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 1.735
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #6 poslato: Avgust 10, 2007, 08:42:54 pre podne »
Hvala doco;)

Van mreže dr_Jelena

 • Lepotica
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 692
  • More ...
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #7 poslato: Avgust 10, 2007, 11:10:10 pre podne »

Nema na čemu Nale ...:P
I'm strong enough to hold you on my shoulders ... again and again ...

Van mreže Milan J

 • VIP
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 538
 • Puke but keep going!
  • realitykikngs
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #8 poslato: Avgust 10, 2007, 11:37:35 pre podne »
Iz muskog uglamenstruacija ima samo 3 faze:

1. moze seks, ali da se pazi
2. moze seks, ne mora da se pazi
3. moze seks, ne mora da se pazi, ali je malo gadno

I faze se ciklicno smenjuju po redosledu 1-2-3-2-1-2-...
« Poslednja izmena: Avgust 10, 2007, 11:55:45 pre podne Milan J »
"Every man dies. Not every man really squats" R.I.P. Jesse Marunde

Van mreže dr_Jelena

 • Lepotica
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 692
  • More ...
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #9 poslato: Avgust 11, 2007, 11:04:20 posle podne »

Interesantan pogled na stvari .... samo priroda nikad nije tako jednostavna ... (na žalost) ;)
I'm strong enough to hold you on my shoulders ... again and again ...

Van mreže dr_Jelena

 • Lepotica
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 692
  • More ...
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #10 poslato: Avgust 12, 2007, 01:36:42 pre podne »

 Pronadjen je najstariji hormon


Naucnici su otkrili koji steroidni hormon je najstariji. Ispostavilo se da je to zenski polni hormon - Estrogen, za koji se predpostavlja da postoji vise od 450 miliona godina, kroz mnoge sopstvene modifikacije. Njegova sadasnja uloga u diferenciranju polova je nastala mnogo kasnije po njegovom nastanku, tvrdi Joe Thorton sa Kolumbija univerziteta (Columbia University), autor studije, objavljene u Spisima nacionalne akademije nauka (Proceedings of the National Academy of Sciences). Ovo otkrice stavlja tacku na evolucionu zagonetku, objasnjavajuci nastanak novih hormona i ostalih molekula kao delova kompleksnog bioloskog sistema, istice autor.

Steroidni hormoni su presudni za ogroman deo bioloskih procesa, ali je njihovo evolutivno poreklo predstavljalo misteriju. Neki od njih su polni hormoni Estrogen, Testosteron i Progesteron, kao i adrenalni hormoni Kortizol i Aldosteron, koji regulisu ponasanje, imunitet, i odgovor organizma na stres i spoljne uticaje.

Model njihove evolucije ima prakticnu primenu za naucnike koji proucavaju humane receptore koji kontrolisu bitne aspekte razvitka i oboljevanja coveka, zakljucuje autor.
   

Aleksandar Zivkovic

http://www.doktor.co.yu/view.php?IDteksta=32
I'm strong enough to hold you on my shoulders ... again and again ...

Van mreže Milan J

 • VIP
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 538
 • Puke but keep going!
  • realitykikngs
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #11 poslato: Avgust 12, 2007, 04:22:36 pre podne »

Interesantan pogled na stvari .... samo priroda nikad nije tako jednostavna ... (na žalost) ;)

Da ali muskarci jesu. Nije mi sve jedno da to priznam.
"Every man dies. Not every man really squats" R.I.P. Jesse Marunde

Van mreže dr_Jelena

 • Lepotica
 • Light Heavyweight Member
 • *****
 • Poruke: 692
  • More ...
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #12 poslato: Avgust 12, 2007, 01:02:35 posle podne »

I'm strong enough to hold you on my shoulders ... again and again ...

Van mreže meryma

 • Lepotica
 • Član
 • *****
 • Poruke: 1
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #13 poslato: Novembar 30, 2007, 07:59:25 posle podne »
draga doktorka,sta je sa vezbanjem za vreme menstruacije? da li ga treba smanjiti,tj. moze le da nam skodi? hvala

Van mreže Manimal

 • Super-heavyweight Member
 • ******
 • Poruke: 2.496
 • I'm The King Of Fatness
Odg: Šta je menstruacija i koje su joj faze?
« Odgovor #14 poslato: Novembar 30, 2007, 10:19:32 posle podne »
 'DRIVINV'