Ljudi u PL-u gledaju mahom one u najtežim kategorijama (činjenica je da apsolutna snaga privlači veću pažnju od relativne snage, tako je u svakom sportu) i onda se stiče utisak da su svi PL-i masni i nesposobni da da rade bilo šta , čak i da potrče. Momak iz naše teretane (Nebojša Bjedov) ima državni rekord u kategoriji do 120kg u čučnju (sa opremom) 352,5 kg, možda ću pogrešiti ali mislim da trči 100m za 11 sekundi, trenira rvanje, itd, Milan će bolje znati. Momak je neverovatno fizički spreman, pazi na klopu i nema visok BF.
PL-i u lakšim kategorijama moraju da vode računa o ishrani jer ako se umaste odoše u višu kategoriju gde će biti u lošijoj poziciji. Izuzetak su samo oni u najtežim kategorijama gde nema težinskih ograničenja ali tu se radi o velikim liftovima ako žele da imaju neki rezultat uopšte.
Ja sam se u poslednje vreme malo više preorijentisao na PL, privlači me taj sport što ne znači da ne vodim računa o ishrani, jedem kao što jedu BB-i samo se trening malo razlikuje. Ne pamtim kad sam poslednji put jeo picu, burek, palačinke i sl, ima nekoliko godina, imam 3 junk dana u toku godine (Božić, Uskrs, slava), i osim toga praktično jedini junk je kad se prežderem u mesari što u principu i nije neki junk.
Standardno je 5 obroka dnevno, u svakom neki izvor proteina, složeni hidrati ujutru i posle treninga (pre treninga me uglavnom uspavaju pa ih izbegavam), u ostalim obrocima neki izvor masti (orasi, lešnici, bademi, mleveni lan), od suplemenata whey posle treninga, blend nekad u toku dana i 15 kom. Omege 3 dnevno.
Što kaže Velja, ima onih kojima je PL izgovor da mogu da jedu šta hoće a rezultate uglavnom nemaju nikakve. Može se raditi na snazi i voditi računa o ishrani, tj. jesti nešto kao BB-i na masi (biti u kcal suficitu, iz čistih izvora). Naravno, rizično je držati neki BF <10% i raditi PL ali se može normalno izgledati.
Kontam da je teško držati neku veliku kilažu i jesti 100% čisto al to opet nije izgovor da se jede šta padne pod ruku.
Smorio sam se od kuckanja...