General Bodybuilding Discussion > Članci

JUMP BIBLE-DETALJNA STUDIJA O ODRAZU I NAČINIMA ZA NJEGOVO POBOLJŠAVANJE

<< < (3/8) > >>

Pirat:
Daj samo link ako nije problem odakle si ovo pisao i sastavljao bilo bi dobro da je u novoj temi da ima svoj topic... elem meni se taj kombinovani sistem ne svidja jer kada radis slobodan teg recimo cucanj kako je opisano, mnogo opterecujes stabilizatore na zglobovima sto je i normalno jelte kod slobodnog tega... a onda se odmah saltas na plio neku vezbu gde su ti oni prekopotrebni... jednostavno ako radis eksplozivnost, potrebna su ti samo brza vlakna... treba odvojiti ta dva treninga, visok stepen povredjivanja... cak da razmak ne bude manji od dva dana...

Pantastic:
Pozdrav druze,

izvinjavam se sto nisam napisao da je ovaj metod predvidjen za visoko trenirane vezbace... U principu prilikom maksimalnih/submaksimalnih opterecenja aktiviraju se veliki motoneuroni koji su odgovorni za inervaciju brzih misicnih vlakana, sto je isti slucaj i kod pliometrije. Kod kompleksnog odnosno kombinovanog metoda prva vezba odnosno slobodni tegovi vise sluze kao potentirajuci element (post aktivacijska potencijacija) koji nam omogucava da tokom kasnijih pliometrijskih vezbi mozemo da ispoljimo maksimalnu eksplozivnu snagu na visem nivou (odnosno jos i vise nego sto bi to ucinili bez predhodno odradjenih 3-5 RM). Neki vremenski okvir tog prozora mogucnosti PAP efekta iznosi od 2-20 minuta.
Za razvoj skocnosti vazno je raditi vezbe pliometrije ali isto tako moramo da radimo i na razvoju maksimalne snage.
Sa treningom snage povecavamo maksimalnu silu, a sa pliometrijskim treningom povecavamo brzinu kontrakcije. Da me ne shvatite pogresno, ali ja bih u treningu skocnosti svakako koristio i trening snage a ne samo pliometriju, jer na ovaj nacin uzimamo najbolje od obe metode...
Pozzz

Pantastic:
A tekst je maznut iz ovog doktorata...

Lazar S:
Pirate jel meni kažeš da postavim odakle sam ovo skidao ili ne?

Pirat:
Pitao sam Panstastica...
 inace slazem se da treba raditi na indexu snage u te svrhe ali , da li j epametno spajati trening snage i pliometriju u jednom ? i to ovak okako si opisao... mislim da je to smrt za zglobove... pa cak i visoko treninrani vezbaci na aas u  izdvajaju te komponente ili prvo dizu snagu da bi krenuli sa pliometrijom... tj u potpunosti diferenciraju ta dva cilkusa...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju